Kuva: Ida Pimenoff

Mediamaisemassa 2010-luvulla tapahtuneet radikaalit muutokset olivat Helsingin Sanomain Säätiön seminaarin aiheena 28.10.2021. Säätiön suunnatussa haussa syksyllä 2020 rahoituksen saaneet neljä tutkimusryhmää pääsivät nyt esittelemään vielä meneillään olevia hankkeitaan ja tähänastisia havaintojaan.

Laura Ahva.

Apulaisprofessori Laura Ahva vetää Tampereen yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun yhteishanketta, jossa journalismin ja viestinnän yhteistä kenttää tarkastellaan seuraamalla noin neljänkymmenen journalistiksi kouluttautuvan henkilön ura- ja elämänpolkuja kymmenen vuoden ajan. Laura Ahvan kanssa hankkeen tähänastisia tuloksia esitteli Turun ammattikorkeakoulun media- ja tutkimusalan koulutuspäällikkö Samuel Raunio.

Jaana Hujanen ja Viljami Vaarala.

Helsingin yliopiston professori Jaana Hujanen ja tutkija Viljami Vaarala esittelivät hanketta, jossa pääkysymyksenä on, millaisin eettisin periaattein ja käytännöin paikalliset mediat ja muut viestinnän toimijat tuottavat ja jakavat tietoa.

Johannes Koponen.

Tutkija Johannes Koposen johtamassa hankkeessa tarkastellaan viestinnän ja journalismin rajankäyntiä erityisesti poliittisen vaikuttamisen, sosiaalisen median, journalismin ja päätöksentekijöiden välillä.

Mona Mannevuo.

Tutkijatohtori Mona Mannevuo johtaa tutkimusta, jossa tarkastellaan politiikan ja tieteen viestinnällistymistä. Tutkimustyö toteutetaan Turun ja Helsingin yliopistoissa.

Maria Pettersson, Katri Makkonen, Anu Koivunen, Kaisa Lipponen ja Jussi Pullinen.

Aiheesta jatkettiin keskustelua Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimituksen esihenkilön Jussi Pullisen johtamassa paneelissa. Panelisteina olivat professori Anu Koivunen Turun yliopistosta, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen Paulig-konsernista, varatoimitusjohtaja Katri Makkonen Milttonista ja päätoimittaja Maria Pettersson Journalisti-lehdestä.

Tallenne Päivälehden museossa 28.10.2021 pidetystä seminaarista on katsottavissa täältä.

Seminaarin esitykset:

Toimittajien yksilöllistyvät polut / Laura Ahva

Journalismin notkuvat rajat / Jaana Hujanen ja Viljami Vaarala

Öyhökratia / Johannes Koponen

Viestintää yli rajojen / Mona Mannevuo

Lisätietoa:

Myönnetyt apurahat

Suunnattu haku viestinnän ja journalismin suhteesta

Kuvat: Ida Pimenoff