Tietoa säätiöstä

Helsingin Sanomain Säätiö on yksityinen, yleishyödyllinen säätiö, joka tukee viestintään ja viestintäteollisuuteen sekä sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja viestintäalan tutkimukseen ja koulutukseen ja ylläpitää Päivälehden arkistoa ja Päivälehden museota.

Ladattavat tiedostot
Hallitus
 • Kaius Niemi (hallituksen puheenjohtaja)

  Kaius Niemi (s. 1974) on toiminut säätiön hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2014. Hallitukseen hänet valittiin vuonna 2011. Niemi on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

  Kaius Niemi kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta. Hän on opiskellut poliittista historiaa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Vuonna 2003 Niemi oli Yhdysvalloissa stipendiaattina kansainvälisessä journalismikoulussa World Press Institutessa, jonka hallituksen jäsen hän nykyisin on.

  Toimittajanuransa Kaius Niemi aloitti Yleisradiossa televisio- ja radiotoimittajana 1990-luvulla. Hän on toiminut myös reportterina Nelosen uutisissa ja toimittajana Helsingin Sanomien ulkomaan- toimituksessa (1998–2004). Vuonna 2002 kustannusyhtiö Bonnier valitsi Niemen Vuoden journalistiksi hänen ansiokkaasta Afganistan-uutisoinnistaan. Kaius Niemen kirjoittama elämäkerta oikeushammaslääkäri Helena Rannasta julkaistiin vuonna 2008.

  Vuonna 2005 Kaius Niemi ryhtyi vetämään Helsingin Sanomien kaupunkitoimitusta. Kahta vuotta myöhemmin hänestä tuli lehden toimituspäällikkö. Loppuvuodesta 2010 Niemi nimitettiin Ilta-Sanomien päätoimittajaksi, painopistealueenaan digitaaliset sisällöt. Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi hänet nimitettiin vuonna 2013.

 • Elina Lehtinen (hallituksen varapuheenjohtaja)

  Elina Lehtinen  (s. 1965) on ollut hallituksen varajäsenenä vuodesta 2012.  Vuonna 2017 Lehtinen valittiin hallituksen varsinaiseksi jäseneksi ja varapuheenjohtajaksi. Lehtinen työskentelee CMI:ssä (Crisis Management Initiative), jossa hän vetää järjestön viestintä- ja varain- hankintayksikköä. Lehtinen kuuluu myös CMI:n johtoryhmään. CMI on presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama konfliktien ehkäisy- ja ratkaisujärjestö.

  Lehtinen valmistui Sanoma Osakeyhtiön Toimittajakoulusta 1990 ja valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1993. Samana kesänä hän aloitti työt TV-toimittajana Yleisradiossa. Siellä hän työskenteli seitsemän vuotta mm. politiikan toimittajana ja oli perustamassa A-talk-ohjelmaa. Vuonna 2001 Elina Lehtinen muutti Yhdysvaltoihin, Bostoniin. Hän suoritti Harvardin Kennedy Schoolista toisen maisterin tutkinnon, MPA (Masters in Public Administration) vuonna 2007. Samana vuonna hän muutti Lähi-itään, Qatariin, jossa hän työskenteli viestintäkonsulttina Bell Pottingerilla. Lehtinen oli ensisijaisesti konsulttina Qatarin kehitys ja -suunnitteluvirastossa, joka tuotti Qatarin Kansallisen Vision 2030. Elina Lehtinen oli mukana vision työstämisessä ja julkaisemisessa sekä kehitti viraston ulkoista viestintää.

 • Laura Saarikoski

  Laura Saarikoski (s. 1974) on toiminut säätiön hallituksessa vuodesta 2014.  Saarikoski on toimituspäällikkö Helsingin Sanomissa.

  Koulutukseltaan Saarikoski on yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta. Hän on myös opiskellut Yhdysvaltain politiikkaa George Washington Universityssä Yhdysvalloissa vuosina 1998–2000. Vuosina 2011–2012 Saarikoski oli Helsingin Sanomain Säätiön toimittajastipendiaattina Oxfordin yliopiston yhteydessä sijaitsevassa Reuters Institute for the Study of Journalism -instituutissa.

  Saarikoski aloitti työskentelynsä Helsingin Sanomissa vuonna 1995.  Saarikoski on työskennellyt myös lehden politiikan toimittajana, Sunnuntai-osaston esimiehenä, Feature-toimituksen esimiehenä ja Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajana.

  Vuonna 2017 Saarikoski valittiin Bonnierin Vuoden toimittajaksi Yhdysvaltain vaaliraportoinnin ansiosta. Hän myös kirjoitti yhdessä miehensä, toimittaja Saska Saarikosken, kanssa kirjan Trump – mies kuin Amerikka.

 • Pirjo Hiidenmaa

  Pirjo Hiidenmaa (s. 1959) valittiin hallituksen jäseneksi vuonna 2018. Sitä ennen hän toimi vuoden hallituksen toisena varajäsenenä. Hiidenmaa on Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan dekaani.

  Pirjo Hiidenmaan on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1986 pääaineena suomen kieli ja väitellyt tohtoriksi vuonna 1995.  Hänet nimitettiin vuonna 1997 Helsingin kauppakorkeakoulun soveltavan kielentutkimuksen dosentiksi ja vuonna 1998 Helsingin yliopiston suomen kielen dosentiksi.

  Hiidenmaa työskenteli vuosina 1981–1985 ja 1986–1987 Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) tutkimusapulaisena ja tutkijana. Vuosina 1985–1986 hän oli Suomen Lääkärilehden toimittaja ja 1987–1993 Suomen Pankin kielenhuoltaja. Vuosina 1993–2006 Hiidenmaa oli Kotuksen tutkija ja kielenhuolto-osaston eli Kielitoimiston johtaja.

  Vuosina 2006–2011 Hiidenmaa johti Suomen Akatemian Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen yksikköä. Joulukuussa 2011 hän siirtyi Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston johtajaksi ja syksyllä 2013 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian johtajaksi.

  Hiidenmaan keskeisiä tutkimuskohteita ovat olleet tietokirjallisuus, tiedeviestintä, tietokirjojen asema tiedonkulussa, tekstin- ja diskurssintutkimus sekä tekstien merkitys ja kontekstin analyysi.

 • Antero Mukka

  Antero Mukka (s. 1967) on toiminut säätiön hallituksen jäsenenä vuodesta 2019. Mukka on Helsingin Sanomien päätoimittaja. Antero Mukka kirjoitti ylioppilaaksi Pellon lukiosta vuonna 1986. Hän on yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta. Hän toimi 1991-1993 Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana. Vuodesta 2015 hän on toiminut Toimittaja Onni V. Tuiskun säätiön hallituksen puheenjohtajana. Mukka on ollut vuodesta 2019 Suomen tietotoimiston (Stt) hallituksen varajäsen.

  Mukka aloitti toimittajanuransa maakuntalehtien Pohjolan Sanomien ja Kalevan kesätoimittajana vuosina 1989-1993. Helsingin Sanomissa hän työskenteli ensimmäisen kerran vuonna 1994 ja yhtäjaksoisesti hän ollut ollut lehden palveluksessa vuodesta 1995. Ennen nimitystään päätoimittajaksi hän on työskennellyt lehden toimittajana, uutispäällikkönä ja esimiehenä HS:n kotimaan toimituksessa sekä vuosina 2007-2014 lehden toimituspäällikkönä. Päätoimittaja Mukasta tuli vuonna 2014.

 • Teemu Luukka (1. varajäsen)

  Teemu Luukka (s. 1960) on toiminut hallituksen varajäsenenä vuodesta 2014. Luukka työskentelee Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimituksen toimittajana, seuranta-alueina työmarkkinat, metsäteollisuus ja media.

  Helsingin Sanomiin Luukka tuli vuonna 1988. Hän on toiminut uutispäällikkönä ja toimittajana taloustoimituksessa sekä toimittajana politiikan toimituksessa, kulttuuritoimituksessa ja sunnuntaitoimituksessa. Lehden ravintolakriitikkona hän on ollut vuodesta 2003. Vuodet 1985–1986 Luukka työskenteli New Yorkissa New Yorkin Uutisten toimittajana ja freelance-toimittajana.

  Teemu Luukka on opiskellut Helsingin yliopistossa kirjallisuutta ja tiedotusoppia ja suorittanut New York Universityssä useita kursseja taloudesta ja kansainvälisestä politiikasta.

  Teemu Luukka on Sanoman Henkilöstörahaston hallituksen jäsen. Vuosina 2009–2015 hän toimi rahaston hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi Luukka on Nuorsuomalaisen Sanomalehtimiesyhdistyksen johtokunnan jäsen.

 • Anu Koivunen (2. varajäsen)

  Anu Koivunen on toiminut hallituksen varajäsenenä keväästä 2018 lähtien. Anu Koivunen (s. 1967) toimii elokuvatutkimuksen professorina Tukholman yliopistossa. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta vuonna 1992 pääaineenaan elokuva- ja televisiotiede ja väitellyt tohtoriksi mediatutkimuksen alalta vuonna 2003. Hänet nimitettiin vuonna 2004 sekä Helsingin yliopiston elokuva- ja televisiotieteen ja sukupuolentutkimuksen dosentiksi että Tampereen yliopiston mediakulttuurin dosentiksi.

  Koivunen on työskennellyt Tukholman yliopistossa vuodesta 2005, jolloin hänet nimitettiin elokuvatutkimuksen lehtoriksi ja vuonna 2012 saman aineen professoriksi. Lukuvuonna 2006–2007 hän oli virkavapaa toimiessaan mediakulttuurin professorina Tampereen yliopistossa. Vuosina 2015–2017 Koivunen työskenteli vanhempana tutkijana Helsingin yliopistossa Demokratian voimavirrat: Kansanvallan kontekstit ja ominaispiirteet Suomessa ja Ruotsissa vuosina 1890-2020 -hankkeessa (Jane ja Aatos Erkon säätiö).

  Koivunen on tutkinut suomalaisen elokuvan ja television historiaa, sukupuolen ja vallan kysymyksiä mediassa, uutta kotimaista dokumenttielokuvaa, ruotsinsuomalaisuuden kertomuksia, medioituja tunnekulttuureita ja kulttuurisen muistin tuottamista sekä kansallisen julkisuuden kysymyksiä.

Muu hallinto

Työvaliokunta

Työvaliokuntaan kuuluvat Kaius Niemi (pj), Elina Lehtinen (vpj), Antero Mukka ja Ulla Koski.

Talousvaliokunta

Talousvaliokunnan puheenjohtajana toimii Nils Ittonen ja jäseninä ovat Kaius Niemi, Elina Lehtinen, Teemu Luukka, Antero Mukka ja Ulla Koski.

Tieteellinen toimikunta

Tieteellisen toimikunnan jäsenet ovat professori pääsihteeri Pekka Aula Suomalaisesta Tiedeakatemiasta, professori Terhi Rantanen London School of Economicsista ja professori Ike Picone Vrije Universiteit Brusselista.

Säätiön edustajina toimikunnassa ovat professori Pirjo Hiidenmaa (puheenjohtaja) ja yliasiamies Ulla Koski.

 

Asiamiehet

Säätiön yliasiamiehenä toimii Ulla Koski ja asiamiehenä ja kehitysjohtajana Saila Linnahalme.

Historia

Historia

Helsingin Sanomain Säätiö syntyi joulukuussa 2005, kun Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiön ja Päivälehden arkistosäätiön hallitukset päättivät yhdistää säätiöt.

Sanoma Osakeyhtiön ja Lehtikuva Oy:n hallitukset perustivat Päivälehden arkistosäätiön 1984 ja Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiön vuotta myöhemmin 1985.

Päivälehden arkistosäätiön tehtävänä oli koota ja säilyttää Sanoma Osakeyhtiön (nykyisen Sanoma Oyj:n), sen edeltäjien ja perustajien toimintaan liittyvät asiakirja- ja valokuva-aineistot.

Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiön tehtävänä oli tukea korkeatasoista tutkimustoimintaa ja edistää sananvapauden toteutumista ja sen historian tutkimusta. Lisäksi se tuki kansanvalistus- ja kulttuuritoimintaa.

Vuosina 1990–2005 Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiö jakoi apurahoja ja antoi lahjoituksia yhteensä     9 300 000 euroa. Apurahan saajia oli 589. Viime vuosina apurahat myönnettiin ulkomailla tehtävää väitöskirjatutkimusta ja väitöskirjan jälkeistä tutkimusta varten.

Jäsenyydet

Jäsenyydet

Helsingin Sanomain Säätiö on jäsenenä Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunnassa, Helsingin kauppakamarissa ja European Foundation Centressä (EFC).

Päivälehden arkisto on jäsenenä Liikearkistoyhdistyksessä.

Päivälehden museo on jäsenenä Museoliitossa, Trafiikki-museot ry:ssä ja Design Destrict Helsingissä.

Muuta tietoa

Tilintarkastajat

Tilintarkastusyhteisö PricewaterhouseCoopers Oy, jonka nimeämänä päävastuullisena tilintarkastajana toimii KHT Valtteri Helenius.

 

 

Y-tunnus

Helsingin Sanomain Säätiö sr. 2066823-5.

Laskutusosoite

Ensijaisesti laskut pyydetään lähettämään sähköisesti.

Verkkolaskuosoite (OVT-tunnus) 003720668235, välittäjänä Basware Oyj.

Laskutusohje