Kirjoituskilpailun voittaja: Tarja Koivisto (vasemmalla), Jussi Niemeläienn ja Soile Jääskeläinen. Kuva: Johanna Romppanen
Kirjoituskilpailun voittajat: Tarja Kokkonen (kuvassa vasemmalla), Jussi Niemeläinen ja Soile Jääskeläinen. Kuva: Annika Johansson

Helsingin Sanomain Säätiön järjestämän Pöytäkirjojen ulkopuolelta II
-kirjoituskilpailun on voittanut Soile Jääskeläinen. Työssä Teon ja Heikin ja välillä Aatoksenkin kanssa kertoo Jääskeläisen yli 30 vuoden työrupeamasta Helsingin Sanomain päätoimittajien sihteerinä. Pääpalkinto on 5 000 euroa.

Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti: Kirjoitus tarjoaa intiimin näkökulman suuriin vallankäyttäjiin. Kirjoittaja välittää hienosti tarkkoja yksityiskohtia ja havaintoja työelämänsä varrelta. Kirjoituksessa on tavoitettu ansiokkaasti ”Hesarin henki” kirjoittajan kuvaamalta ajalta. Hyvin kerrottu tarina päättyy suorastaan lyyriseen lopetukseen.

Toisen palkinnon, 3 000 euroa, sai Tarja Kokkonen kirjoituksella Pieniä muistonsirpaleita matkalta. Tuomaristo perusteli valintaansa seuraavasti: Kirjoitus on mikrohistoriallinen teksti arjen sattumuksista. Siinä välittyy kaunis kuvaus tavallisesta arjesta, mielenkiintoisista henkilöistä ja aikojen ja työtapojen muuttumisesta 40 vuoden aikana.

Kolmas palkinto myönnettiin Jussi Niemeläiselle kirjoituksesta Snowdenin perässä.
Tuomaristo luonnehti kirjoitusta rohkeaksi ja poikkeukselliseksi kertomuksesi pieleen menneestä juttukeikasta. Kirjoituksen erityisansioksi tuomaristo mainitsi draaman kaaren ammattitaitoisen rakentamisen. Palkinnon suuruus on 2 000 euroa.

Kirjoituskilpailun palkinnot jaettiin Päivälehden museolla järjestetyssä Arkistojen päivän tilaisuudessa keskiviikkona 12.11.

Kilpailun tuomaristoon kuuluivat yliasiamies Heleena Savela puheenjohtajana, jäseninä toimittaja Unto Hämäläinen, kirjailija Sirpa Kähkönen ja kirjailija Jari Tervo sekä sihteerinä asiamies Ulla Koski.

Kirjoituskilpailu järjestettiin Helsingin Sanomien 125-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Sanoman perinnettä keräävään kilpailun osallistui 18 kirjoittajaa yhteensä 20 kirjoituksella. Silmiinpistävää oli toimittajien vähäinen osallistuminen. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin vuonna 2009 lehden täyttäessä 120 vuotta. Tuolloin kilpailun voitti toimittaja Unto Hämäläinen.

Ensimmäinen palkinto, Soile Jääskeläinen (pdf)

Soile Jääskeläinen tuli kesätöihin 15.6.1954 ja samana syksynä työsuhde vakinaistettiin. Jääskeläinen toimi käteisilmoituskassana aina 1960-luvun alkupuolelle asti, jolloin hän siirtyi hallintojohtajan kakkossihteeriksi ja vuonna 1965 hänen sihteerikseen. Päätoimittajien sihteerin sijaiseksi Jääskeläistä pyydettiin 1.11.1970. Vastaavan ja hallinnollisen päätoimittajan sihteerinä hän aloitti vuotta myöhemmin.Päätoimittajien toimiston toimistopäälliköksi Jääskeläinen nimitettiin 1.2.1988. Tässä tehtävässä hänen vastuualueenaan olivat toimittajien työsopimukset ja toimituksen budjetti sekä toimituksen sihteerien päällikön tehtävät. Eläkkeelle Soile Jääskeläinen jäi kesällä 2002.

Toinen palkinto, Tarja Kokkonen (pdf)

Tarja Kokkonen toimi Sanoma Osakeyhtiön konttoristina jakeluosastolla vuosina 1966–1985. Tämän jälkeen hän siirtyi osastosihteeriksi Sanoma Osakeyhtiön tuotannonjohtoon (vuoden 2005 alusta Sanomala Oy), mistä hän jäi eläkkeelle 1.1.2008.

Kolmas palkinto, Jussi Niemeläinen (pdf)

Jussi Niemeläinen on tullut kesätoimittajaksi Helsingin Sanomiin vuonna 2003. Vuodesta 2005 alkaen hän on työskennellyt lehdessä toimittajana kotimaantoimituksessa, ajankohtaistoimituksessa ja ulkomaantoimituksessa. Vuosina 2010–2014 työskenteli Moskovan-kirjeenvaihtajana. Niemeläisen kirjoitus Snowdenin perässä on tarina hänen kirjeenvaihtaja-ajaltaan.