Päivälehden museolla julkistettiin tiistaina 11.11. toimittaja Antti Blåfieldin kirjoittama kirja Loistavat Erkot. Se kuvaa valtakunnan päälehden kehitystä kolmen Erkon – Eero, Eljas ja Aatos – ja heidän päätoimittajiensa kautta. Kirja on ensimmäinen julkaisu Helsingin Sanomain Säätiön rahoittamasta Päivälehti-Helsingin Sanomat historiaprojektista.

Kirjan julkistamistilaisuuden avasi säätiön yliasiamies Heleena Savela. Savela onnitteli kirjan tekijää onnistuneesta työstä: ”Antti on paneutunut huolellisesti monipuoliseen lähdeaineistoon ja läpikäynyt laajan arkistoaineiston, tehnyt kymmeniä haastatteluja ja noudattanut kirjoitustyössään journalismin parhaita perinteitä. Kirja suorastaan houkuttelee ja innostaa lukemaan.”

Kirjailija itse kuvailee kirjaa julkistamispuheessaan: ” Tämä on kirja mahdollisuudesta ja siihen tarttumisesta. Ja tämä on kirja kustantajan roolista: yksinvaltiuden suomasta voimasta ja sen asettamista rajoituksista. Ja tämä on myös kirja kasvollisesta omistajuudesta, sen heikkouksista ja vahvuuksista.”

Antti Blåfieldin puhe kokonaisuudessaan (pdf)

***

Päivälehti-Helsingin Sanomien historiaprojekti käynnnistyi keväällä 2012. Se päättyy viiden vuoden kuluttua vuonna 2019 Helsingin Sanomien täyttäessä 130 vuotta. Tutkimussuunnitelman mukaan projektin tärkein kausi on viimeisessä puolessa vuosisadassa, jonka aikana Sanoma Osakeyhtiötä ja sen kautta Helsingin Sanomia johti Aatos Erkko. Tästä kaudesta tutkittua tietoa on vähän, toisin kuin Aatoksen edeltävistä sukupolvista isoisä Eerosta ja isä Eliaksesta, joista molemmista on kirjoitettu laajat elämäkerrat. Projektia johtaa professori Markku Kuisma Helsingin yliopistosta.