Säätiö tukee media- ja viestintäalaan sekä sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta. Kuva: Matilda Gronow.

Helsingin Sanomain Säätiö myönsi 26.9. apurahan neljälle hankkeelle, joiden yhteissumma on 470 000 euroa. Apurahoilla tutkitaan muun muassa kestävää medialiiketoimintaa ja salaliittoteorioiden kiertoa.

Suurin yksittäinen apuraha on suuruudeltaan 175 000 euroa. Se myönnettiin LUT-yliopistossa tehtävään Mediaorganisaatiot ristiriitojen aikakaudella: Kohti kestäviä liiketoimintamalleja Suomen mediasektorilla -tutkimukseen. Tutkimuksen tarkoituksena on luoda kokonaiskuva taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävistä medialiiketoiminnan malleista ja näiden roolista.

”Mediakentän myllerryksessä vastuullisen toiminnan rooli korostuu. Uusi toimintaympäristö haastaa olemassa olevia yrityksiä ja luo mahdollisuuksia uusille toimintatavoille ja liiketoimintamalleille. Olemme innoissamme, että pääsemme toteuttamaan tämän tärkeän hankkeen mielenkiintoisten ja hyvin erilaisten mediaorganisaatioiden kanssa”, sanoo hankkeen johtaja, professori Paavo Ritala LUT-yliopistosta.

Samalla kentällä liikkuu Salaliittoteorioiden politiikka -tutkimushanke, joka saa säätiöltä 100 000 euron apurahan. Tutkimuksessa selvitetään suurten uutistapahtumien yhteydessä usein esiin nousevia salaliittoteorioita ja tällaisen materiaalin kierron seurauksia journalismille ja laajemmin yhteiskuntaan. Tutkimuskohteena on Uuden-Seelannin Christchurchissa keväällä tehty 2019 terrori-isku. Tutkimusta johtaa apulaisprofessori Katja Valaskivi Helsingin yliopistosta.

Tutkija Reetta Hänniselle (FM, väit.) hallitus myöntää 137 000 euron apurahan Maissi Erkon (1872–1936) elämäkerran kirjoittamista varten. Maissi Erkko oli Päivälehden perustajiin kuuluneen Eero Erkon puoliso, jonka elämästä ei ole vielä tehty perusteellista tutkimusta. Maissi oli naisasialiikkeen veteraani, perustuslaillisuuden puolustaja ja lehtiyhtiön itsepäinen taustavaikuttaja.

Lisäksi säätiö päätti jatkaa UNESCO:n myöntämän Guillermo Cano World Press Freedom Prize -palkinnon tukemista. Vuosittain myönnettävä palkinto on kunnianosoitus henkilölle tai järjestölle, joka on merkittävästi toiminut sananvapauden edistäjänä. Säätiö on tukenut palkintoa vuodesta 2013 alkaen.

Lisätietoja:

Yliasiamies Ulla Koski, 040 731 1507, ulla.koski@hssaatio.fi
Professori Paavo Ritala, LUT-yliopisto, 040 833 5852, ritala@lut.fi
Apulaisprofessori Katja Valaskivi, 050 396 9682, katja.valaskivi@helsinki.fi
Tutkija Reetta Hänninen, 050 448 7237, reetta.hanninen@helsinki.fi

Kaikki myönnetyt apurahat