Hallituksen uusi jäsen Ville Pernaa ja uusi puheenjohtaja Kaius Niemi. Valokuva Ida Pimenoff
Hallituksen uusi jäsen Ville Pernaa ja uusi puheenjohtaja Kaius Niemi. Valokuva Ida Pimenoff

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on valittu Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Niemi on ollut hallituksen jäsen vuodesta 2011.

Helsingin Sanomain Säätiö on merkittävä suomalaisen median tukija. Sen tehtävä alan tutkimuksen rahoittajana ja toimittajien jatkokouluttajana on erityisen tärkeää nyt, kun mediassa on tapahtumassa ennen näkemätön digitaalinen muutos. Jatkossa säätiö keskittyy entistä enemmän myös sananvapauden edistämiseen. On hienoa olla mukana tässä työssä”, Niemi sanoo.

Säätiön hallituksen puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2005 Helsingin Sanomien entinen vastaava päätoimittaja Janne Virkkunen, joka jättää paikkansa toimikausien tultua täyteen. ”Säätiö on jakanut yli 30 miljoonaa euroa apurahoina ja stipendeinä. Olen hyvin iloinen, että olemme pystyneet merkittävästi lisäämään ja kehittämään suomalaista mediatutkimusta ja auttamaan toimittajia kansainvälistymään. Keskittyminen myös sananvapauteen täydentää hyvin säätiön toimintaa,” Virkkunen toteaa.

Säätiön hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa ja Helsingin Sanomien Feature-toimituksen esimies Laura Saarikoski. Lisäksi hallituksessa jatkavat professori Matti Sintonen Helsingin yliopistosta varapuheenjohtajana ja jäseninä professori Liisa Välikangas Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö Etlasta. Varajäseniksi valittiin johtaja Elina Lehtinen CMI:stä ja toimittaja Teemu Luukka Helsingin Sanomista.

Vuosikokouksessaan 27.3.2014 hallitus myönsi tutkimusapurahoja ja päätti käynnistää kolmannen kerran Uutisraivaaja-kilpailun. Kilpailun tarkoituksena on tukea viestintäalan uusien innovaatioiden ja liiketoimintamallien kehittämistä. Hallitus varasi kilpailun palkintoon 250 000 euroa.

Helsingin Sanomain Säätiö edistää ja tukee korkeatasoista viestintään, viestintäteollisuuteen ja sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta ja alan koulutusta. Lisäksi se ylläpitää Päivälehden arkistoa ja Päivälehden museota.