TIEDOTE

Juhlavuoden 2016 tapahtumia ideoimaan ja koordinoimaan perustettu 250-valtuuskunta kokoontui Päivälehden museolla 11.5.2015.

Kirjoittaja: Ulla Koski
Valokuva: Ida Pimenoff

Anders Chydenius säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand. Taustalla Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, STT:n uutispäällikkö Minna Holopainen ja Helsingin Sanomien toimittaja Matti Kalliokoski.
Puhujana Anders Chydenius säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand. Taustalla Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, uutispäällikkö Minna Holopainen, STT-Lehtikuva ja pääkirjoitustoimituksen esimies  Matti Kalliokoski, Helsingin Sanomat.

Vuonna 2016 tulee kuluneeksi 250 vuotta siitä, kun Ruotsi-Suomen valtiopäivillä astui voimaan maailman ensimmäinen painovapausasetus. Asetuksen keskeinen alkuun panija ja kirjoittaja oli suomalainen valtiopäivämies Anders Chydenius. Asetus poisti maassamme sensuurin tietyin poikkeuksin ja teki viranomaisten asiakirjat julkisiksi.

Juhlavuoden 2016 tapahtumia ideoimaan ja koordinoimaan perustettu 250-valtuuskunta kokoontui Päivälehden museolla maanantaina 11.5. Valtuuskuntaan kuuluu nelisenkymmentä valtionhallinnon, tieteen ja median edustajaa. Valtuuskunnan puheenjohtajina toimivat Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand ja Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi.

Juhlavuosi aloitetaan 2.12.2015 järjestettävällä Tietämisen vapauden päivän vietolla.

250-valtuuskunta on erittäin iloinen siitä, että YK:n Kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on valinnut Suomen vuoden 2016 Maailman lehdistönvapauskonferenssin pitopaikaksi. Konferenssin pääteemana on tiedon vapaa saatavuus.

Suomen valtion ja Unescon yhteistyönä järjestämä konferenssi pidetään Finlandia-talolla 3.–4.5.2016. Aloite konferenssin Suomessa järjestämiseksi tuli Helsingin Sanomain Säätiöltä, Anders Chydenius -säätiöltä, Toimittajat ilman rajoja -järjestöltä ja Suomen Unesco-toimikunnalta.

250-valtuuskunta ideoi myös oheisohjelmaa konferenssin ajaksi.

Tämänvuotinen Maailman lehdistönvapauden konferenssi pidettiin Riikassa. Konferenssissa oli yli 500 osallistujaa noin 80 maasta.