Vihapuhe-seminaari 11. marraskuuta Päivälehden museossa. Panelisteina olivat HBL:n toimittaja Jeanette Björkqvist, tutkija Veronika Honkasalo Nuorisotutkimusverkostosta, Iltalehden päämoderaattori Toni Kivinen ja varapuheenjohtaja Ville Oksanen Electronic Frontier Finlandista.
Vihapuhe-seminaari 11. marraskuuta Päivälehden museossa. Panelisteina olivat HBL:n toimittaja Jeanette Björkqvist, tutkija Veronika Honkasalo Nuorisotutkimusverkostosta, Iltalehden päämoderaattori Toni Kivinen ja
varapuheenjohtaja Ville Oksanen Electronic Frontier Finlandista. Kuva: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiön rahoittaman tutkimuksen lähtökohtana on ollut huoli siitä, että mediaan leviävä aggressiivinen kielenkäyttö alkaa rajoittaa julkista keskustelua kahdella tavalla. Yhtäältä mielipiteiden ja argumenttien kirjo voi kaventua vihan ja pelon ilmapiirin vuoksi. Toisaalta sananvapautta erityisesti internetissä voidaan rajoittaa loukkaavan ja uhkaavan vihapuheen vuoksi.

Tutkimuksessa analysoidaan journalistien ja asiantuntijoiden kokemuksia Suomen julkisesta keskustelusta. Lisäksi on tutkittu ja vertailtu verkkokeskustelujen valvontaa Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa ja Isossa-Britanniassa.

Asiantuntijat arvostelivat journalismia sen tavasta hyödyntää ja uusintaa verkkokeskustelujen aggressiivisia ilmauksia.

Journalismin toiminnassa näkyy pyrkimys vapaaseen ja rajoittamattomaan tiedonvälitykseen sekä toisaalta eettiseen harkintaan. Myös tutkimukseen haastateltujen suhtautuminen vihapuheen rajoittamiseen oli jakautunutta. Korostettiin vastuullista sanankäyttöä ja väärinkäytösten välillisiä vaikutuksia yhteiskuntaan, minkä vuoksi keskusteluissa tulisi suojella heikossa asemassa olevia ja toisaalta taas saatettiin kannattaa rajatonta sananvapautta, jossa vain suorat uhkaukset suljetaan vapaan sanankäytön ulkopuolelle.

Linkkejä uutisiin:

Markkinointi ja Mainonta 11.11.2013

HS.FI 12.11.2013

Kaleva 12.11.2013

Turun Sanomat 12.11.2013

Kansan Uutiset, verkkolehti 12.11.2013