Stipiv_2008_S18233TW

Yliasiamies Heleena Savela ja säätiön hallituksen varapuheenjohtaja Paavo Hohti ottivat Säätiöpäivän vieraat vastaan. Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto (vas.) oli yksi illan vieraista.
Kuva: Marja Airio
Stipiv_2008_S18220OW

Pilapiirroskilpailun voittaja Markku Huovila (vas.) keskustelee tuomariston puheenjohtajan Janne Virkkusen kanssa. Taustalla tuomariston jäsen Lasse Rantanen. Kuva: Marja Airio
Stipiv_2008_S18233KW

Pilapiirroskilpailun voittajat kukitettuina: Tuomo Kostet (vas.), Markku Huovila ja Timo Mänttäri. Kuva: Marja Airio
Stipiv_2008_Pilapiirros

Pilapiirtäjä Henrik Karlsson (oik.) ja Helsingin Sanomain politiikan toimituksen esimies Antti Kokkonen tarkastelivat kilpailun satoa. Karlsson oli yksi kilpailun tuomareista. Kuva: Marja Airio

Säätiö julkisti torstain Säätiöpäivässä apurahapäätökset, jotka on tehty syyskuun puoliväliin mennessä. Yhteensä apurahan sai 18 hanketta, joita tuettiin 3 220 842 eurolla. Sanomatalossa järjestettyyn tilaisuuteen oli saapunut noin 250 median edustajaa, tutkijaa ja säätiöiden edustajaa.

Tilaisuudessa puhunut yliasiamies Heleena Savela kertoi, että tänä vuonna säätiössä on käsitelty kaikkiaan 70 apuraha-anomusta, yhteissummaltaan 9 639 709 euroa. Lisäksi hän totesi, että loppusyksyn aikana tullaan myöntämään vielä uusia apurahoja: ”Hakuaikahan säätiössämme on kaiken aikaa auki ja päätöksiä teemme useita kertoja vuoden aikana. Kaikkiaan tänä vuonna säätiö on varannut jaettavaksi yhteensä viisi miljoonaa euroa.”

Suurimman apurahan, 909 000 euroa, sai Tampereen yliopiston tiedotusopin laitoksen johtajan, professori Heikki Luostarisen johtama tutkimusryhmä, jonka aihe on nimeltään Kohti kiinnostavaa journalismia. Hankkeen tarkoituksena on kehittää yleisötutkimuksen tapaa, joka auttaisi toimituksia etsimään ratkaisuja siihen, että sanomalehti nettisivustoineen kiinnostaisi tuleviakin lukijapolvia. Savela totesi, että tämän tutkimushankkeen idea oli tullut säätiön hallitukselta.

Toinen suuri apuraha 850 000 meni koulutukseen. Sen sai Helsingin yliopiston viestinnän laitos, jonne perustetaan syksyllä 2009 kansainvälinen media-alan maisteriohjelma. Vuosittain tässä englanninkielisessä ohjelmassa aloittaa 14 opiskelijaa. Heistä puolet tulee ulkomailta ja puolet Suomesta.

Kolmannen huomattavan apurahan sai Kansalliskirjasto. 180 000 euron kolmivuotisen apurahan turvin Kansalliskirjastossa pystytään konservoimaan ja digitalisoimaan Suomen vanhin kirjallinen kansallisaarre. Savela totesi, että säätiö haluaa olla mukana säilyttämässä jälkipolville yhden maailman suurimmista keskiaikaisten käsikirjoitusfragmenttien kokoelmista.

Tilaisuudessa julkistettiin myös säätiön järjestämän Pilapiirroskilpailun tulokset. Tuomariston puheenjohtaja, säätiön hallituksen puheenjohtaja Janne Virkkunen jakoi palkinnot. Kilpailun ykköseksi tuomaristo nosti yksimielisesti Ruotsissa asuvan piirtäjän Markku Huovilan. Huovilan töissä tuomaristo kiitti hänen karikatyyrihahmojaan ja niihin saumattomasti sopivia lyhyitä humoristisia tekstejä. Toisen palkinnon sai Tuomo Kostet ja kolmannen Timo Mänttäri.

Pääosa kilpailutöistä käsitteli Pekingin olympialaisia, Kaukasuksen kriisiä, suomalaista seksitutkimusta, presidentti Tarja Halosen, ulkoministeri Alexander Stubbin ja pääministeri Matti Vanhasen EU-huippukokousedustusta ja entisen puhemiehen Paavo Lipposen Nord Stream -yhtiön konsulttitehtäviä. Kilpailun tarkoituksena oli löytää uusia tekijöitä sanomalehtien pilapiirtäjiksi, nostaa alan arvostusta ja elvyttää perinteistä pilapiirrostaidetta.

Määräaikaan mennessä tuomariston arvioitavaksi tuli 929 työtä yhteensä 307 piirtäjältä. Ensimmäinen palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa, toinen 5 000 euroa ja kolmas 3 000 euroa. Virkkusen lisäksi tuomaristossa olivat säätiön yliasiamies Heleena Savela, pilapiirtäjä Henrik Karlsson, graafikko Lasse Rantanen ja sarjakuvapiirtäjä Johanna Rojola.