stipendiaatit_2007

Stipendiaatit Tanja Aitamurto (vas.), Carl-Gustav Lindén ja Irina Haltsonen iloisissa lähtötunnelmissa. Kuva: Marja Airio

Helsingin Sanomain Säätiö järjesti seminaarin ensimmäisille ulkomaille lähetettäville toimittajastipendiaateilleen maanantaina 4. helmikuuta Sanomatalossa. Stanfordin yliopiston Innovaatiojournalismiohjelma käynnistyy helmikuussa.Säätiön stipendiaatteina matkaan lähtevät Tanja Aitamurto, Irina Haltsonen ja Carl-Gustav Lindén.

Innovaatiojournalismiohjelmaan ensimmäisinä suomalaisina toimittajina osallistuneet Ilkka Luukkonen Maaseudun Tulevaisuudesta ja Jyrki Alkio Helsingin Sanomista kertoivat kokemuksistaan Piilaaksossa. Erikoistutkija Turo Uskali Jyväskylän yliopistosta esitteli innovaatiojournalismin historiaa ja tutkimusta. Uskali toimii myös ohjelman koordinaattorina säätiön ja Stanfordin yliopiston välillä.

Rahoittajan näkökulmaa tutkimus- ja kehitysyhteistyöhön Piilaaksossa esitteli teknologia-asiantuntija Sakari Karppinen Tekesistä. Käytännön yrittäjyydestä ja amerikkalaisesta business-kulttuurista kuulijoille kertoi Solid-yhtiön entinen toimitusjohtaja Jussi Harvela. Tilaisuudessa piti esitelmän myös Sitran tutkimusjohtaja Antti Hautamäki, joka vastikään palasi kotimaahan vietettyään kaksi vuotta vierailevana tutkijana Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa. Hautamäen aiheena olivat Piilaakso ja muut innovaatioekosysteemit.

Päivän päättivät Helsingin Sanomain entisen Yhdysvaltain kirjeenvaihtajan Jyri Raivion ja Washingtonissa toimittajana työskennelleen Laura Pekosen esitelmät. He kertoivat, miten haastava mutta myös mielenkiintoinen työsarka on suomalaistoimittajalla, joka saapuu syrjäisestä Suomesta suureen Amerikkaan. ”Lopen Sanomien toimittajan on helpompi saada Suomen pääministerin haastattelu kuin Helsingin Sanomien kirjeenvaihtajan päästä Yhdysvaltain presidentin puheille”, Raivio vitsaili.

Innovaatiojournalismiohjelma Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa on Helsingin Sanomain Säätiön ja Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran yhteishanke vuosiksi 2008-2012.