Seminaariin osallistuivat Jyrki alkio (pöydän päässä), Jussi Harvela, Carl Gustav Lindén, Irina Haltsonen, Antti Hautamäki, Sakari Karppinen, Turo Uskali, Heleena Savela, Tanja Aitamurto ja Ulla Koski. Kuva: Marja Airio

Helsingin Sanomain Säätiö järjesti uusille Stanford-stipendiaateille iltapäiväseminaarin Sanomatalossa keskiviikkona 14.1. Seminaarissa lähtijöille tarjottiin tietoisku innovaatiojournalismikoulutuksesta ja Yhdysvaltain uutismedian muutostrendeistä. Lisäksi kaksi viime vuonna ohjelmaan osallistunutta stipendiaattia, Carl-Gustav Lindén ja Irina Haltsonen, kertoivat kokemuksistaan Piilaakson kiihkeässä mediaympäristössä.

Ohjelman koordinaattori, FT Turo Uskali raportoi USA:n uutismedian viimeaikaisista dramaattisista muutoksista: Sanomalehtien levikit laskevat edelleen ja luokiteltujen ilmoitusten määrä vähenee, minkä seurauksena printtimedian mainostulot supistuvat rajusti. Laskevat tulot ovat pakottaneet lehtiyhtiöitä irtisanomaan tuhansia toimittajia. Internetissä tapahtuva mainonta on sen sijaan noussut rajusti viime vuosina. Uskali totesi, että mediapelin voittajiksi ovat nousseet internetin hakukoneet, erityisesti Google. Myös monet verkossa ilmestyvät lehdet ja blogit menestyvät hyvin. Suosituimpia blogeja ovat teknologiaan ja politiikkaan keskittyneet julkaisut.

Seminaarissa puhunut Tekesin johtava teknologia-asiantuntija Kimmo Ahola laittoi yhtäläisyysmerkin innovaatiojournalismin ja laatujournalismin väliin. Aholalle innovaatiojournalismi ei ole vain raportointia uusista innovaatioista vaan ennen kaikkea kirjoituksia siitä, miten käyttäjät ottavat uudet keksinnöt vastaan, miten he niitä hyödyntävät.  Suomen itsenäisyyden juhlavuoden rahaston SITRA:n johtaja Timo Hämäläinen muistutti stipendiaatteja toimittajan keskeisestä tehtävästä: nostaa julkiseen keskusteluun merkittäviä yhteiskunnallisia asioita ja tuoda niihin uusia raikkaita näkökulmia.

Vuoden 2009 Stanford-stipendiaatit ovat Anu Partanen Image-lehdestä, Anna Kattan Yleisradiosta, Juha-Pekka Tikka Ilta-Sanomista ja Jussi Rosendahl Kauppalehdestä. Innovaatiojournalismiohjelma koostuu kuukauden mittaisesta kurssista Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa sekä viiden kuukauden työharjoittelusta jossain yhdysvaltalaisessa tiedotusvälineessä.  Tämänvuotiset stipendiaatit sijoittuvat työharjoitteluun New Yorkiin ja San Diegoon.

Helsingin Sanomain Säätiö ja SITRA ovat sopineet Innovaatiojournalismi-ohjelmaan osallistumisesta vuosiksi 2008 – 2012.