Tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä onnittelee voittajia. Long Playn jäsenet vasemmelta: Kimmo Hokkanen, Antti Järvi, Anu Silfverberg, Hanna Nikkanen and Reetta Nousiainen.
Tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä onnittelee voittajia. Long Playn jäsenet vasemmelta: Kimmo Hokkanen, Antti Järvi, Anu Silfverberg, Hanna Nikkanen and Reetta Nousiainen. Kuvaaja: Eva Persson

Palkintosummalla kehitetään hitaalle journalismille uusi julkaisualusta

Pitkiä reportaaseja ja tutkivia juttuja digitaalisesti julkaiseva Long Play on voittanut Helsingin Sanomain Säätiön Uutisraivaajakilpailun 250 000 euron palkinnon. Voittaja julkistettiin keskiviikkona Slush-tapahtumassa Helsingin Kaapelitehtaalla.

Tuomariston mukaan Long Play käy pitkillä kirjoituksillaan rohkeasti alan yleistä, nopeutta suosivaa kehitystä vastaan. Perusteluissa voittajaa kiitettiin myös uusista teknisistä ratkaisuista. ”Ennen Long Playta ei ole ollut olemassa julkaisua, josta voi ostaa vain yhden jutun, esimerkiksi tekstarilla”, totesi Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamies ja tuomariston jäsen Heleena Savela.

Long Play aloitti toimintansa kahdeksan toimittajan yhteisönä viime tammikuussa. Tähän mennessä se on julkaissut yhdeksän juttua, joista laajimman huomion on saanut helmikuussa julkaistu, Anu Silfverbergin ja Johanna Vehkoon juttu filosofi Pekka Himasen tulevaisuusselvityksestä.

Tänään keskiviikkona julkaistu Antti Järven ja Reetta Nousiaisen artikkeli kertoo tanskalaisesta spermapankista, joka myy spermaa myös suomalaisille naispareille ja sinkuille.

Long Playn toiminta on Nousiaisen mukaan jo niin kannattavaa, että toimittajille ja editoijille on voitu maksaa kilpailukykyiset juttupalkkiot.

Uutisraivaajapalkinnon Long Play aikoo käyttää uuden julkaisualustan kehittämiseen. Palvelu on määrä lanseerata ensi vuoden alussa. Tavoitteena on Nousiaisen mukaan kehittää alusta, joka voi hyödyntää myös kuvaa, elävää kuvaa ja ääntä. Tähän mennessä Long Play on myynyt juttuja e-kirjakauppojen kautta.

Long Playn tavoitteena on myös kansainvälistyä. Se etsii parhaillaan ulkomailta yhteistyökumppaneikseen tutkivien toimittajien yhteisöjä.

Uutisraivaaja-kilpailu julistettiin syksyllä 2012 uudistamaan suomalaista journalismia.

Linkkejä uutisiin:

Helsingin Sanomat 13.11.2013
HS.fi 13.11.
Markkinointi&Mainonta 13.11.2013
Teknikka&Talous 13.11.2013
mtv.fi 13.11.2013
Etelä-Suomen Sanomat 13.11.2013
Aamulehti 13.11.2013
Nyt.fi 13.11.2013
Kaleva 13.11.2013