Stanfordilaiset_2010_Medium

Uudet Stanford-stipendiaatit Jukka Perttu, Helsingin Sanomat; Janne Pekka Manninen, Kaleva ja Matti Posio, Aamulehti. Kuva: Ida Pimenoff
Oxfordilaiset_2010

Oxfordiin ensi syksynä lähtevät stipendiaatit: Jussi Ahlroth Helsingin Sanomista, Mimma Lehtovaara STT:ltä ja Jarmo Raivio Suomen Kuvalehdestä. Kuva: Ida Pimenoff
Kickoff_yleiskuva_2010

Aiemmat Oxford-stipendiaatit Annikka Mutanen Tiede-lehdestä (vas.) ja Kimmo Lundén Kauppalehdestä seurassaan esimies Ville Blåfield ja toimituspäällikkö Reetta Räty Helsingin Sanomista. Kuva: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiö järjesti jo perinteeksi muodostuneen kick off -seminaarin Stanfordin yliopiston innovaatiojournalismiohjelmaan valituille stipendiaateille. Tiistaina 12.1. Sanomatalossa pidetyssä seminaarissa uudet stipendiaatit, Kalevan Janne Pekka Manninen, Helsingin Sanomain Jukka Perttu ja Aamulehden Matti Posio, saivat tiiviissä paketissa tietoa yhdysvaltalaisen median nykytilasta ja käytännön neuvoja mediatalossa työskentelystä.

Tilaisuuden aluksi yliasiamies Heleena Savela antoi lähtijöille tiiviin katsauksen Helsingin Sanomain Säätiön historiaan ja nykytoimintaan ja erikoistutkija, ohjelman koordinaattori Turo Uskali kertoi lyhyesti ohjelmasta ja innovaatiojournalismista. Tutkija Maria Lassila-Merisalo Jyväskylän yliopistosta on haastatellut kaikki tähänastiset suomalaiset innovaatiojournalismiohjelmaan osallistuneet toimittajat. Lassila-Merisalo kertoi stipendiaattien kokemuksista, työnteosta ja kotiinpaluusta.

Seminaarissa kuultiin myös kahta entistä stipendiaattia. Tanja Aitamurto, InJo-Fellow 2008, kertoi työn alla olevasta tutkimuksestaan, joka käsittelee yhdysvaltalaisen median murrosta ja uusia journalistisia liiketoimintamalleja. Yhdysvalloissa tapahtunut raju muutos mediamaailmassa on synnyttänyt aivan uudenlaisia toimintatapoja journalismiin. Suuri ei enää ole kaunista, vaan voittajia näyttävät olevan pienet ja ketterät toimijat, uudet verkkojulkaisut ja aivan uudenlaiset toimittajat: journalpreneurs, jotka osaavat työssään yhdistää journalistista, teknistä ja business-osaamistaan.

Juha-Pekka Tikka, InJo-Fellow 2009, kertoi kokemuksistaan San Diegosta, Xconomy-verkkolehdessä ja sen pienestä kahden hengen toimituksesta. Tämänvuotisista stipendiaateista Jukka Pertun työpaikka on sama julkaisu, mutta hänen asemapaikkansa on Boston.

Johtaja Kristiina Helenius The American Chamber of Commerce in Finlandista päätti seminaarin kannustamalla stipendiaatteja olemaan rohkeita, kertomaan Suomesta ja nauttimaan tästä ainutkertaisesta mahdollisuudesta. Seminaarin jälkeen säätiö oli kutsunut koolle joukon entisiä ja uusia stipendiaatteja sekä muuta mediaväkeä toimistoonsa tutustumaan ja vaihtamaan kuulumisia.

Vuoden 2010 Stanfordin innovaatiojournalismiohjelma alkaa 8.2. kolmen viikon perehdyttämisjaksolla Stanfordin yliopistossa Palo Altossa Kaliforniassa. Yhteisen jakson jälkeen stipendiaatit siirtyvät työskentelemään 4–5 kuukaudeksi jonkin yhdysvaltalaisen median palvelukseen. 7.–9.6. Stanfordissa järjestetään innovaatiojournalismikonferenssi, johon kukin stipendiaatti järjestää ohjelmaa ja kutsuu puhujia. Ohjelma päättyy kesällä itärannikolle tehtävään opintomatkaan.