Teksti: Pekka Anttonen | Kuvat: Joonas Ahlava

MediaMaanantai-keskustelusarjan vuoden ensimmäisessä tapahtumassa 23.1.2017 oli aiheena Levoton vuosi 2017 Helsingissä. Tilaisuuteen oli saapunut täysi sali kuulijoita. Tilaisuuden avasi Päivälehden arkiston johtaja Pekka Anttonen. Museon tuottaja Päivi Lehtovirta esitteli Helsingin Sanomien uutisista kootun HS Uutisvuosi 1917 -lehden. Lehteä on jaossa sekä Päivälehden arkiston tutkijasalissa että Päivälehden museon tiskillä.

Helsingin Sanomien toimittaja ja tietokirjailija Kimmo Oksanen vertaili vuoden 1917 uutisointia tämän päivän Helsingin Sanomien uutisointiin. Sekä vuoden 1917 että 2017 lehdistä löytyi paljolti samoja teemoja mm. leipäjonoista ja erilaisista levottomuuksista.

Tietokirjailija, everstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen käsitteli puheenvuorossaan levotonta Helsinkiä maailmansodan viimeisinä vuosina. Kaupungissa oli kymmeniä tuhansia venäläisiä sotilaita ja talvella 1917 satoja venäläisiä sota-aluksia. Kaupunkia linnoitettiin saksalaisten hyökkäyksen varalta. Tsaarinvallan kaatuminen maaliskuussa 1917 nostatti vallankumoushenkeä niin venäläisissä sotilaissa kuin kaupunkilaisissakin. Venäläiset sotilaat surmasivat toista sataa korkeaa upseeriaan. Pula oli kaikesta ja kaupungissa nähtiin nälkää yleisesti. Sotasensuuri hankaloitti uutisointia niin Helsingin Sanomissa kuin muissakin lehdissä.

Professori Laura Kolbe esitteli Jussi Tuomisen (1879–1963), joka oli paitsi suutari myös työväenliikkeen aktiivi: puhuja, raittiusmies, itseoppinut kirjoittaja 1900-luvun alkuvuosista lähtien. Vuonna 1917 Tuominen valittiin Helsingin Työväenjärjestöjen eduskunnan puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä hän oli kaupungin virkamiesten kanssa yrittämässä etsiä ratkaisua kaupunkilaisten ankaraan ruokapulaan ja suoranaiseen nälänhätään.  Myös työttömyystalvena 1917 Tuominen oli luomassa järjestelmää, jolla pahimmassa pulassa olevia henkilöitä voitiin avustaa taloudellisesti. Kansalaissodan aikana hän oli käytännössä Punaisen Helsingin kaupunginjohtaja. Myöhemmin Tuominen toimi lihakauppiaana Helsingissä ja vaikutti työväenliikkeen kulttuurihankkeissa.

Tilaisuuden lopussa käytiin vilkasta keskustelua, johon myös yleisö osallistui.

Helsingin Sanomien toimittaja ja tietokirjailija Kimmo Oksanen aloitti tilaisuuden vertailemalla vuoden 1917 uutisointia tämän päivän Helsingin Sanomien uutisointiin.
Tietokirjailija, everstiluutnantti evp Jarmo Nieminen käsitteli puheenvuorossaan levotonta Helsinkiä maailmansodan viimeisinä vuosina.
Professori Laura Kolbe.