TAPAHTUMAT

Uudistettua Päivälehden museoa ja 10-vuotiasta Helsingin Sanomain Säätiötä juhlittiin 2.12.2015.

Valokuvat: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi ja Päivälehden museon johtaja Saila Linnahalme.
Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi ja Päivälehden museon johtaja Saila Linnahalme.
Faktabaaril-tiimi Jussi Salmio (vas.), Tuomas Muraja, Mikko Salo, Taru Taipale ja Jukka Rautanen
Faktabaari-tiimi Jukka Rautanen (vas.), Mikko Salo, Jussi Salmio ja Tuomas Muraja. Mukana kuvassa Anne Leppäjärvi. Taustalla kuvakooste Helsingin Sanomain Säätiön toiminnasta ja tapahtumista 10 vuoden ajalta.

Uudistetun Päivälehden museon avajaisia ja Helsingin Sanomain Säätiön 10-vuotisjuhlaa vietettiin railakkaasti 2. joulukuuta. Yleisöä oli paikalla yli 300. Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi toivotti yhdessä museon johtajan Saila Linnahalmeen kanssa vieraat tervetulleiksi.

Faktabaarin tiimi Mikko Salon johdolla tarjoili vieraille totuutta ja drinkkejä. Illan viihteestä vastasi yhtye Pasi Helena.

Museo avataan yleisölle lauantaina 5.12.2015. Historian ohella museo kertoo median nykypäivästä ja tulevaisuudesta sekä sananvapauden toteutumisesta meillä ja muualla.

Digitaaliset näyttelysovellukset tuovat yleisön ulottuville miljoonia uutisia ja tuhansia uutiskuvia. Toimittajien, tutkijoiden ja valokuvaajien haastattelut paljastavat myös sen, mitä ei julkaistu, milloin ja miksi. Toimittajan työ tulee tutuksi esineiden ja videoiden kautta. Tarinoista selviää, mihin kriitikko Seppo Heikinheimo tarvitsi kaasunaamaria, millainen luoti tappoi Olof Palmen tai miten kolhiintunut pirtukanisteri liittyy Ilta-Sanomien historiaan.

Museo toimii Ludviginkadulla Helsingin Sanomien entisissä tiloissa. Päänäyttelyn lisäksi uutta on lukusali, jossa voi lukea päivän tuoreet lehdet ja käyttää laajaa media-alan käsikirjastoa.

Uudistetussa museossa järjestetään media-aiheisia erikoisnäyttelyitä, yleisöluentoja, tapahtumapäiviä, asiantuntijatapaamisia, työpajoja, työnäytöksiä ja opastuksia. Pääsymaksua ei ole, ja kaikki toiminta on yleisölle maksutonta.

Museouudistuksen ovat toteuttaneet yhteistyössä Päivälehden museo, muotoilutoimisto Besserwisser, viestintätoimisto Luotsi sekä multimediakohteiden ja videoiden tuotannosta vastaava Fantomatico Oy. Valaistuksen on suunnitellut Antti Viirkorpi.