Tutkittu tieto on totuuden tärkein rakennusaines. Totuuden rakennuspalikat on uusi keskustelusarja, joka kertoo miten totuutta tehdään.

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Mistä aineksista se totuus oikein tehdään? Näitä kysymyksiä pohtii kevään aikana kolme tutkijaa yhdessä toisten totuuden tekijöiden kanssa. Juttuseurana ovat vaihtuvat totuusbisneksen ammattilaiset – toimittajat, kirjailijat, päättäjät, dokumentaristit ja aktivistit – jotka tuovat keskusteluun myös oman näkökulmansa.

Totuuden rakennuspalikat on vastaisku totuudenjälkeiselle ajalle. Mutun sumentamassa maailmassa tieteeseen pohjautuvien totuuksien kertominen on tärkeää.

Ensimmäisessä illassa 12.2. klo 18 Päivälehden museossa keskustelevat toimittaja, kirjailija Koko Hubara ja dosentti, PhD Miika Tervonen.

Tunnin mittaisen keskustelun jälkeen on tilaisuus jatkaa aiheen parissa muiden kuulijoiden kanssa. Mocktail-tarjoilu!

Koko Hubara on kirjailija, toimittaja, esseisti ja kirjoittamisen opettaja. Hubaran perustama Ruskeat Tytöt on tehnyt ansiokasta työtä suomalaisen kulttuurin, erityisen median ja kirjallisuuden monipuolistamiseksi. Hubara on nostanut keskusteluun kysymyksiä siitä, keiden tarinoita Suomessa kerrotaan ja ketkä ylipäänsä pääsevät niitä kertomaan.

Miika Tervonen on vanhempi tutkija Siirtolaisinstituutissa ja Pohjoismaiden tutkimuksen dosentti. Hänet on palkittu tieteellisistä artikkeleistaan Vuoden Tiedekynä -palkinnolla 2017 ja tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla 2013. Tervonen työstää parhaillaan ”valkopestyä” suomalaista historiankäsitystä käsittelevää kirjaa tutkien liikkuvuuteen, vähemmistöihin, rotuajatteluun ja kolonialismiin liittyviä sokeita pisteitä suomalaisessa historiankirjoituksessa. Tervonen on tehnyt suosittua Päivystävät dosentit -podcastia.

Laita kalenteriin kevään muut keskusteluillat: ke 25.3. klo 18 Lauttasaaren kartanossa ja ke 6.5. Päivälehden museossa.

Vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista!

Totuuden rakennuspalikoita tuottavat Helsingin Sanomain Säätiö ja Koneen Säätiö.

Tapahtuma Facebookissa