Totuuden rakennuspalikat -sarjan kolmas ja viimeinen keskustelu järjestetään livestriiminä Koneen Säätiön YouTube-kanavalla torstaina 19.11.2020 klo 18–19. Tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen. Keskustelusta nauhoitetaan myös podcast-tallenne, joka on kuunneltavissa Koneen Säätiön verkkosivuilla, Spotifyssa, iTunesissa ja Soundcloudissa muutama päivä tilaisuuden jälkeen.

Tutkittu tieto on totuuden tärkein rakennusaines. Totuuden rakennuspalikat on keskustelusarja, joka kertoo miten totuutta tehdään.

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema, ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Mistä aineksista totuus oikein tehdään?

Näitä kysymyksiä ovat pohtineet vuoden 2020 aikana kolme tutkijaa yhdessä toisten totuuden tekijöiden kanssa. Juttuseurana ovat vaihtuvat totuusbisneksen ammattilaiset – toimittajat, kirjailijat, päättäjät, dokumentaristit ja aktivistit – jotka tuovat keskusteluun oman näkökulmansa.

Marraskuun keskustelussa ovat mukana tutkija Maarit Leskelä-Kärki ja toimittaja Iida Sofia Hirvonen. Keskustelussa sukelletaan esoteerisuuden ja totuuden väliseen suhteeseen. Miten tutkia esoteerisuutta, joka viittaa henkiseen totuuden etsintään salatun tiedon äärellä? Jääkö perinteisen historiankirjoituksen ulkopuolelle totuuksia, joita valtavirrassa ei ole kuultu?

FT, dosentti, Turun yliopiston kulttuurihistorian yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki on esoteerisuutta ja sen merkitystä suomalaisessa kulttuurihistoriassa tutkivan Uuden etsijät -hankkeen johtaja. Hänen tutkimusalaansa on 1800–1900-lukujen kulttuurihistoria, erityisesti sukupuolihistoria, kirjoittamisen ja uskonnollisuuden kulttuurihistoria sekä elämäkerrallinen tutkimus. Esoteriaan liittyen hän on tutkinut muun muassa suomalaista spiritualismia, naisten toimijuutta sekä 1900-luvun alun kirjallisten verkostojen toimintaa.

Iida Sofia Hirvonen on vapaa toimittaja ja kirjoittaja, joka on työskennellyt muun muassa Imagelle, Helsingin Sanomille ja Ylioppilaslehdelle. Hirvonen on myös yksi verkkomedia Zeldan perustajajäsenistä. Hän on kiinnostunut uushenkisyydestä teknologioiden, tunteiden ja kapitalismin näkökulmasta.

Totuuden rakennuspalikoita tuottavat Helsingin Sanomain Säätiö ja Koneen Säätiö.

Aiemmat podcastit voi kuunnella Koneen säätiön sivuilla, Spotifyssa, iTunesissa ja Soundcloudissa.