Helsingin Sanomain Säätiön hallitus on päättänyt jakaa Tiedettä suomeksi -palkinnon kolmen saajan kesken.

Suurin palkintosumma, 15 000 euroa, myönnettiin Media- ja viestintätieteellinen seura Mevi ry:n julkaisemalle Media & viestintä -verkkolehdelle. Hallitus perustelee lehden palkitsemista lehden uraauurtavalla työllä media- ja viestintätutkimuksen suomenkielisenä julkaisijana.

Lisäksi hallitus jakoi kaksi 5 000 euron palkintoa. Palkinnot myönnettiin tietokirjan kirjoittajille: Riku Neuvoselle kirjasta Sananvapauden historia Suomessa (Gaudeamus 2018) sekä Minna Horowitzille, Hannu Niemiselle ja työryhmälle teoksesta Viestintä kuuluu kaikille. Kansalaisten viestinnälliset oikeudet ja mahdollisuudet Suomessa (Gaudeamus 2019).

Neuvosen kirjaa säätiön hallitus pitää loistavasti kirjoitettuna ja hyvin toimitettuna teoksena, joka lisää lukijan ymmärrystä yhteiskunnallisista muutoksista ja suomalaisen sananvapausaatteen syntymisestä.

Horowitzin, Niemisen ja työryhmän palkitsemista hallitus perustelee sillä, että heidän kirjoittamansa teos tarjoaa kiinnostavan katsauksen kansalaisten viestinnällisiin oikeuksiin ja niiden toteutumiseen maassamme. Kirja on hyvä esimerkki alan yleisestä käytännöstä, toimitetusta teoksesta, jonka kirjoittajat edustavat eri tieteenaloja.

Helsingin Sanomain Säätiö haluaa perustamallaan Tiedettä suomeksi -palkinnolla tukea viestinnän alalla tehtävää suomenkielistä tieteellistä julkaisemista ja nostaa sen arvostusta. Säätiö pyysi yksittäisiltä henkilöiltä ja yhteisöiltä ehdotuksia palkinnonsaajiksi alkuvuodesta 2020. Kaikkiaan ehdotuksia saatiin 32 kappaletta.

Kilpailun esiraatiin kuuluivat säätiön hallituksen varapuheenjohtaja, professori Pirjo Hiidenmaa (pj.), maantieteen professori emeritus ja Suomen tietokirjailijat ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen, Jyväskylän yliopiston journalistiikan oppiaineen yliopistonlehtori Lauri Haapanen ja säätiön yliasiamies Ulla Koski.

Palkinto jaetaan joka toinen vuosi. Seuraavan kerran palkinto myönnetään vuonna 2022. Palkinnon suuruus on 25 000 euroa, ja se voidaan jakaa korkeintaan kolmen saajan kesken.

 

Lisätietoja:
Professori Pirjo Hiidenmaa, pirjo.hiidenmaa@helsinki.fi, 045 145 6514
Yliasiamies Ulla Koski, ulla.koski@hssaatio.fi, 040 731 1507