Helsingin Sanomain Säätiö käynnistää teemahaun: tutkijoilta pyydetään journalismin ja tekoälyn suhdetta käsitteleviä hakemuksia. Lisätietoa hausta seminaarissa 22.3.

Helsingin Sanomain Säätiön tavoite on edistää sananvapautta ja laatujournalismia teknologisen murroksen aikana. Siksi säätiö pyytää hakemuksia tutkimushankkeille, joissa perehdytään journalismin ja tekoälyn suhteeseen.

Tutkimuksen aihe voi olla se, miten tekoäly vaikuttaa journalismiin tai miten median tulisi suhtautua tekoälyyn.

Säätiö toivoo, että tekoälyn vaikutusta tarkasteltaisiin erityisesti journalistisen työn periaatteiden kannalta. Ehdotettuja näkökulmia tutkimukselle ovat esimerkiksi tekoälyn ja demokratian, tekoälyn ja etiikan, tekoälyn ja laatujournalismin tai tekoälyn ja mediakasvatuksen suhde. Tekoäly tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös toimitustyön resursseihin.

Haku on kaksivaiheinen. Ensimmäisen vaiheen hakemus voi olla korkeintaan kolmesivuinen. Siinä esitetään tutkimuksen perusidea ja sen perustelut, lyhyt katsaus tähänastiseen tutkimukseen sekä päätutkijan tiedot, hankkeen arvioitu kesto ja haettava kokonaissumma. Ideapaperi lähetetään sähköisen apurahajärjestelmän kautta viimeistään maanantaina 15.5.2023 klo 9.00. Kannustamme tieteidenväliseen yhteistyöhön sekä yhteistyöhön eri yliopistojen välillä, jos mahdollista.

Säätiö on varautunut rahoittamaan kahta tai useampaa hanketta enintään 500 000 eurolla.

***

Säätiö järjestää aiheesta seminaarin keskiviikkona 22.3.2023 klo 15.30–17.30 Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2−4, Helsinki).

Ohjelma

klo 15.30
Tilaisuuden avaus, Laura Saarikoski, Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen jäsen

klo 15.45
Tekoäly mediatutkimuksessa, professori Kaarina Nikunen, Tampereen yliopisto

klo 16.10
Tiedontuotannon murtumat ja uudet alut, professori Minna Ruckenstein, Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskus

klo 16.30
Miten Helsingin Sanomat pyrkii ottamaan sisältöä tuottavan tekoälyn käyttöön toimituksessa? Esa Mäkinen, johtaja, journalistinen kehitys, Helsingin Sanomat

klo 16.50
Keskustelua ja kysymyksiä

klo 17.30
Tilaisuus päättyy

Seminaariin on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!

 

Lisätietoa: Yliasiamies Ulla Koski, 040 7311 507, ulla.koski@hssaatio.fi