Teksti: Ulla Koski | Kuvat: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiön järjestämässä järjestyksessä seitsemännessä MediaMaanantai-illassa keskusteltiin kuvan vapaudesta. Onko Suomessa vielä aiheita, joita ei kuvissa saa esittää?

Onko kuvaa vaikeampi ymmärtää kuin sanaa? Miksi Posti ei julkaissut tilaamaansa sananvapauspostimerkkisarjaa?

Illan keskustelijoina olivat kuvittaja Ville Tietäväinen, kirjailija, graafinen suunnittelija Matti Remes Postin Taidetoimikunnasta ja toimittaja Ville Hänninen.

Illan keskeisenä aiheena oli Postin Ville Tietäväiseltä tilaaman ja hyväksymän sananvapausaiheisen postimerkkisarjan julkaisematta jättäminen. Kun postimerkit oli esitelty julkisuudessa ennen painamista, merkkien aiheet, erityisesti maahanmuutto, nostattivat kohun sosiaalisessa mediassa ja eräillä keskustelufoorumeilla. Posti perui lopulta päätöksensä eikä julkaissut postimerkkejä. Tietäväisen mukaan kyse oli sensuurista.

Matti Remes puolusti Postin päätöstä. Hänen mielestään kyseessä ei ollut kuvien sensuroinnista. Päätöksen takana oli Remeksen mukaan Postin näkemys, että sarjan julkaiseminen olisi lisännyt vastakkainasettelua ja tukenut maahanmuuton vastustajia. Tällaista viestiä Posti ei halunnut lähettää.

Keskustelijat kaipasivat lehtiin lisää pilapiirroksia, muitakin kuin poliittisia pilapiirroksia. Lehtien lukijoiden toivottiin myös vaativan kuvilta lisää – ainakin yhtä paljon kuin he vaativat tekstiltä.

Suosittu MediaMaanantai-sarja jatkuu keväällä 2017.

Keskustelemassa Ville Tietäväinen, Matti Remes ja Ville Hänninen.
Keskustelemassa Ville Tietäväinen, Matti Remes ja Ville Hänninen.