Päivälehden arkisto

Helsingin Sanomain Säätiön ylläpitämään yritysarkistoon on koottu Sanoma-konsernin aineistoa pitkälti yli sadalta vuodelta. Suomalaista yrityshistoriaa on tallessa neljä hyllykilometriä.

www.paivalehdenarkisto.fi

Avoin yritysarkisto

Arkistomateriaali

Päivälehden arkisto on yksi Suomen avoimimmista historiallisista yritysarkistoista. Arkisto kokoaa ja säilyttää Sanoma-konsernin ja sen edeltäjien sekä perustajien toimintaan liittyvät asiakirja- ja lehtiaineistot.

Pääosa asiakirjoista on paperimuodossa, mutta sähköisten kokoelmien osuus kasvaa jatkuvasti. Sähköisessä muodossa olevevaa aineistoa, mm. Helsingin Sanomia, voi lukea tutkijasalin asiakaspäätteeltä.

Eniten tilaa Päivälehden arkiston makasiineissa vievät Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja konsernin muiden lehtien vuosikerrat. Ne ovat myös arkiston käytetyintä aineistoa. Arkiston asiakkaita kiinnostavat erityisesti Helsingin Sanomien ja Viikkosanomien sekä Me Naisten jutut ja arkiston valokuvakokoelmat.

Kokoelmissa on myös Sanoman historiaan liittyvät muut vanhemmat asiakirjasarjat, joista toimintakertomuksia ja pöytäkirjoja käytetään runsaasti. Päivälehden arkistoon talletettua Erkon sukuarkistoa tutkitaan myös ahkerasti.

Tutkijasali

Arkiston tutkijasalissa on kuusi tutkijapaikkaa ja sen lisäksi kolme tutkijapäätepaikkaa. Kahden tutkijapäätteen kautta pääsee hakemaan artikkeleita vanhoista Helsingin Sanomien, Ilta-Sanomien ja Taloussanomien numeroista sekä Sanoman henkilöstölehdistä ja Kansa taisteli -lehdestä.

Lehtitietokantojen tutkijapääte varataan etukäteen arkiston kotisivuilta. Muiden digitoitujen ja suorasähköisten aineistojen käyttöä varten on tutkijasalissa yksi tutkijapääte, joka varataan sähköpostitse tai puhelimitse. Aineiston tutkiminen Päivälehden arkiston tiloissa on ilmaista.

Tutkijasalin yhteydessä on myös viestintä-, kustannus- ja kirjapainoalan historiaan painottunut käsikirjasto.

tutkijasali