Mediamaisema on 2010-luvulla muuttunut radikaalisti: journalistinen media on menettänyt asemaansa tiedon tuottajana ja julkisen keskustelun määrittäjänä, toimittajien määrä vähenee ja promootion ammattilaisten määrä kasvaa. Miten yleisöt tunnistavat sisältöjen eroja? Kun yhä useampi toimittaja siirtyy viestijäksi, mitä se tarkoittaa journalismille ja sen uskottavuudelle?

Helsingin Sanomain Säätiö käynnisti alkuvuodesta 2020 suunnatun haun otsikolla Viestintä ja journalismi – samalla kentällä eri säännöillä. Säätiö myönsi syyskuussa 2020 rahoituksen neljälle tutkimushankkeelle.

Hankkeiden tähänastisista tuloksista ja muuttuneen mediamaiseman vaikutuksista yhteiskuntaan ja eri toimijoihin keskustellaan säätiön järjestämässä seminaarissa torstaina 28.10. klo 14 Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2-4). Seminaari kuuluu Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmaan.

Tervetuloa Päivälehden museoon kuuntelemaan ja keskustelemaan.

Seminaaria voi seurata myös verkossa säätiön YouTube-kanavalla.

Ohjelma

klo 14.00—16.15

Seminaarin avaus: Helsingin Sanomain Säätiön varapuheenjohtaja, professori Pirjo Hiidenmaa

Tutkimushankkeiden esittely:

Apulaisprofessori Laura Ahva ja tutkimusryhmä:
Toimittajien yksilöllistyvät polut: Laadullinen seurantatutkimus

Professori Jaana Hujanen ja tutkimusryhmä:
Journalismin notkuvat rajat – eettisten rajanvetojen arkipäivää paikallismediassa

Tutkija Johannes Koponen ja tutkimusryhmä:
Öyhökratia – Median rajatapaukset kertovat ketä kuunnellaan kun kaikki voivat puhua

Tutkijatohtori Mona Mannevuo ja tutkimusryhmä:
Viestintää yli rajojen: politiikan, tieteen ja viestinnän muuttuva kenttä

Teemasta jatketaan paneelikeskustelussa, jossa aihetta lähestytään vaikuttamisen näkökulmasta: Miten vaikutetaan ja miten muiden vaikuttaminen poikkeaa journalismin vaikuttamisesta? Miten vaikuttaminen suhtautuu oman profession eettisiin rajoihin?

Aiheesta keskustelemassa professori Anu Koivunen Turun yliopistosta, viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Kaisa Lipponen Paulig-konsernista, varatoimitusjohtaja Katri Makkonen Milttonista ja päätoimittaja Maria Pettersson Journalistiliitosta. Keskustelua johdattelee Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimituksen esimies Jussi Pullinen.

Klo 16.15—17.15

Pientä purtavaa ja juotavaa

Tapahtuma Facebookissa