Teksti: Ulla Koski | Valokuva ja videot: Ida Pimenoff

Kevään kolmannessa MediaMaanantaissa 12.3. keskusteltiin seksuaalisesta häirinnästä ja sen käsittelystä mediassa. Illan paneelissa olivat mukana vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard, Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka. Keskustelua johdatteli toimittaja Olli Seuri Yleisradiosta.

Kaarina Hazard ja Antero Mukka.

Keskustelua käytiin mm. siitä, voidaanko seksuaalisesta ahdistelusta syytettyjen nimiä julkaista. Antero Mukka totesi, että monesti kysymyksessä on sana sanaa vastaan -tilanne, mikä tekee aiheen käsittelystä vaikean. Kaarina Hazard muistutti, että joissain tapauksissa asian esiintuoneita uhreja on useampia ja monet heistä kokevat turhautumista siitä, ettei heidän kertomuksiaan julkaista.

Antero Mukka.

Päivi Korpisaari toi esiin nimen julkaisemiseen liittyvät mahdolliset oikeudelliset seuraamukset, kuten kunnianloukkaussyytteet ja yksityiselämän suojan rikkomisen. Sekä Mukka että Korpisaari korostivat, että syytetyn nimi voidaan jättää julkaisematta myös häirinnän kohteen suojelemiseksi.

Päivi Korpisaari

Yksittäiset tapaukset ymmärrettävästi kiinnostavat yleisöä. Kaikkien panelistien mielestä tärkeintä olisi kuitenkin päästä keskustelussa eteenpäin ja puhua taustalla vaikuttavista rakenteellisista asioista kuten vallasta.

Olli Seuri.