Kuva: Heidi Piiroinen

Entinen Päivälehden museo ja arkisto on nyt Median museo ja arkisto Merkki, joka käsittelee median ulottuvuuksia lehdistönvapaudesta meemeihin.

Helsingin Sanomain Säätiön ylläpitämä Merkki on sananvapauden, journalismin ja lukutaidon puolustaja. Merkissä pääsee pohtimaan, miksi sarjakuvia ja jopa koulukirjoja on sensuroitu tai miksi salaliittoteoriat ovat niin suosittuja. Ovatko kissavideot journalismia? Entä miltä tuntuu, kun oma kuva julkaistaan harhaanjohtavassa yhteydessä?

”Tarvitsimme uuden nimen, joka kuvaa paremmin toimintaamme median merkitysten tulkkina ja tallentajana”, Merkin johtaja Saila Linnahalme toteaa.

Media on erottamaton osa elämäämme, ja Merkki tarjoaakin kaikenikäisille keinoja ymmärtää nopeasti muuttuvaa mediatodellisuutta. Näyttelyssä on lapsille suunniteltu alue, jossa voi esimerkiksi käydä keskusteluja ankan kielellä.

Vapaa pääsy ja sijainti Helsingin ydinkeskustassa tekevät vierailusta helppoa. Monikielisyys on huomioitu: näyttelytekstejä voi lukea nyt kahdeksalla, kohta kolmellatoista kielellä. Vanhan sanomalehtitalon tunnelma on tärkeä osa kokemusta – sijaitseehan Merkki entisissä Helsingin Sanomien toimitiloissa. Päivälehden ja HS:n historia elää myös uudistuneessa Merkissä.

Merkin ensimmäinen vaihtuva näyttely avautuu tammikuussa: se esittelee taiteilija Oki Räisäsen Helsingin Sanomissa 1930-luvulla julkaistuja poliittisia pilapiirroksia.

Museon kanssa samassa rakennuksessa toimiva arkisto on mediahistorian tutkijoiden ja harrastajien aarreaitta. Museon näyttelytilasta löytyy arkiston itsepalvelupiste, jossa voi tutustua muun muassa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien uutisarkistoihin.

Merkin erikoisuus on Suomen ensimmäinen meemeille omistettu näyttelytila. ”Meemikujan näyttelyt syntyvät yhteistyössä meemintekijöiden kanssa, ja haluamme esitellä niin hassuja, outoja kuin kantaaottavia meemejä”, tapahtumakoordinaattori Aikku Meura kertoo.

Lisätiedot:

www.merkkiin.fi

Merkin johtaja Saila Linnahalme, 0400 897 213, saila.linnahalme@hssaatio.fi
Tapahtumakoordinaattori Aikku Meura, 040 612 54 56, aikku.meura@hssaatio.fi