Title

Blogi: Kulttuuriympäristö – kohde-esittelyjä ja lisätietoja Euroopan kulttuuriympäristöpäivistä

Kirjoittaja: Markku Kuusela
Valokuvat: Päivälehden arkisto

Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien painaminen aivan Helsingin  ydinkeskustassa hallitsi pääkaupungin öistä katukuvaa paperitoimitusten ja  lehtien jakelun muodossa. 1976 kuorma-autoliikenne alkoi jo pahasti  ylikuormittaa katuväylää. Vuonna 1978 paino siirtyikin avarampaan  toimintaympäristöön Vantaan Martinlaaksoon.
Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien painaminen aivan Helsingin ydinkeskustassa hallitsi pääkaupungin öistä katukuvaa paperitoimitusten ja lehtien jakelun muodossa.

Helsinki tunnettiin jo 1800-luvulla suurten sanomalehtien, kirjapainojen ja kustannusyhtiöiden kaupunkina. Nyttemmin kirjapainojen merkitys pääkaupungin elinkeinoelämässä on vähentynyt, mutta vielä viitisenkymmentä vuotta sitten kirjapainoteollisuus oli Helsingin suurin teollinen työllistäjä.

Helsinkiläisen kirjapainoteollisuuden perinteeseen pääsee tänäänkin tutustumaan Päivälehden museon Painokellarissa Ludviginkadulla. Painokellari sijaitsee 1950-luvulla rakennetussa Sanoma Oy:n kiinteistössä, samoissa tiloissa, joissa painettiin Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat aina vuoteen 1978 saakka.

Lue lisää Kulttuuriympäristö-blogista.