Afganistanilaisten naisjournalistien blogi nostaa esiin naisten äänet. Se on äärimmäisen tärkeää juuri nyt, kun naiset halutaan vaientaa ja sulkea julkisesta keskustelusta Afganistanissa.

Vuoden 2022 Kehitysjournalismin palkinnon saa Suomen Kuvalehdessä ilmestyvä Afgaaninaisen katse -blogi ja sen takana oleva Learning Together -verkosto. Blogissa afganistanilaiset naisjournalistit kertovat tarinoita Afganistanista, ja suomalaiset journalistit kääntävät ja editoivat tekstit suomalaiselle yleisölle.

”Afganistanilaisten naistoimittajien blogi on valtava ponnistus, jossa ääneen pääsevät naiset itse, mediasisällön tekijöinä eivätkä vain kohteina. Afganistanin naisjournalistit valitsevat itse näkökulmat ja sen, miten ja mitä heistä puhutaan”, raati perustelee päätöstään. ”Afganistanilaisten ja suomalaisten journalistien yhteistyönä tuotettu kokonaisuus on tärkeä journalistinen teko etenkin nyt, kun Afganistanissa naiset halutaan vaientaa ja sulkea julkisesta keskustelusta. On liki uskomatonta, että rohkeat naisjournalistit jatkavat työtään ja nostavat äänensä kuuluviin niinkin vihamielisessä ympäristössä.”

Palkintosumma on 3000 euroa.

Shakiba Adil, Eeva Koskinen, Susanna Särkkä ja Hia Sjöblom. Kuva: Ida Pimenoff

Kunniamaininnat Zahra Karimylle, Marleena Lammikolle, Roosa Kuosmaselle, Juuso Koivistolle, Hanna Nordenswanille ja Liselott Lindströmille

Raati päätti jakaa myös kaksi kunniamainintaa.

Ensimmäisen saavat Zahra Karimy, Marleena Lammikko, Roosa Kuosmanen ja Juuso Koivisto Afganistan-sarjasta, jota Yle Kioski on esittänyt Tiktokissa.

”On todella tärkeää, että lapsille ja nuorille tehdään tällaista perehtynyttä sisältöä niihin kanaviin, missä nuoret ovat”, raati toteaa.

”Yle Kioskin Tiktok-sarja Afganistanista ja sen asioista on kerännyt satoja tuhansia katsojia ja tuonut maailmaa tutuksi nuorille, jotka eivät Afganistania muuten välttämättä seuraisi. Laadukas sisältö voisi kiinnostaa aikuisiakin. Journalisti Zahra Karimy osaa paikallisia kieliä ja tuntee kulttuuria, mikä tuo sisältöön syvyyttä.”

Zahra Karimy, Roosa Kuosmanen & Marleena Lammikko. Kuva: Ida Pimenoff

Toinen kunniamaininta myönnetään Hanna Nordenswanille ja Liselott Lindströmille heidän Yle Ulkolinja -dokumentistaan ”Kenian sateenkaaren alla”. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen elämää valottava dokumentti näyttää niiden ihmisten elämää, joiden asema on kaikkein vaikein.

”Visuaalisestikin kunnianhimoinen dokumentti muistuttaa, miten ihmiset voivat olla syrjittyjä monilla eri perusteilla, ja silti he ovat aktiivisia toimijoita eivätkä vain uhreja. Kerronta on elävää, vetoavaa ja kohteitansa kunnioittavaa”, raati perustelee.

Liselott Lindström toimi myös raadin jäsenenä, joten hän jääväsi itsensä keskustelusta tältä osin. Muut raadin jäsenet olivat Tatu Blomqvist, Jaana Hirsikangas, Maria Manner ja viime vuoden voittaja Karoliina Knuuti.

Hanna Nordenswan ja Liselott Lindström. Kuva: Ida Pimenoff

Suomen Punainen Risti, Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes, Helsingin Sanomain Säätiö ja Journalistiliitto ovat perustaneet palkinnon nostaakseen esiin laadukkaita ja innovatiivisia globaaleja teemoja käsitteleviä journalistisia julkaisuja ja kasvattaakseen suomalaisen kehitysjournalismin näkyvyyttä ja arvostusta.

Voittajan ja kunniamaininnan saaneiden haastattelut pääset katsomaan näistä linkeistä:

Afgaaninaisen blogi

Zahra Karimy, Marleena Lammikko, Roosa Kuosmanen ja Juuso Koivisto

Hanna Nordenswan ja Liselott Lindström

Lisätietoa

Esa Salminen
Viestintä ja kehitys -säätiö
Esa.salminen@vikes.fi
050 464 9532

Pekka Reinikainen
Suomen Punainen Risti
Pekka.reinikainen@redcross.fi
040 178 2235