Kuva: Aikku Meura

Helsingin Sanomain Säätiön hallitus on päättänyt myöntää 30 000 euroa venäläistoimittajien turvaresidenssitoiminnan järjestämiseen Suomessa. Tuki on kanavoitu kansainvälisen Artists at Risk -järjestön kautta. Vuonna 2013 perustettu järjestö tarjoaa vainotuille ja sotaa pakeneville taiteilijoille ja toimittajille paikkoja, joissa he voivat asua ja työskennellä muutaman kuukauden. Järjestö toimii parissakymmenessä maassa.

Helsingin Sanomain Säätiön yhtenä tehtävänä on vaalia sanan- ja lehdistönvapautta. Venäjän viranomaiset ovat tehneet riippumattomien medioiden ja niissä työskentelevien toimittajien työn käytännöllisesti katsoen mahdottomaksi. Toimittajia voi uhata jopa 15 vuoden vankeusrangaistus ”valheellisen tiedon” välittämisestä. Säätiö haluaa osoittaa tukensa ja konkreettisen apunsa venäläistoimittajille, jotka joutuvat jättämään maansa voidakseen tehdä työtään pelotta.

”Residenssi toteutetaan yhteistyössä Artists at Riskin (AR) ja Suomen Journalistiliiton kanssa. llmaisun- ja sananvapaus on ollut rajoitettua Venäjällä jo kauan ennen Ukrainan sotaa. Uuden lain myötä uhattujen ja vainottujen toimittajien määrä kasvaa päivä päivältä. Turvaresidenssitoiminnan tarve on suurta”, toteavat Artists at Riskin perustajat ja johtajat Marita Muukkonen ja Ivor Stodolsky.

”Lehdistönvapaus ei ole itsestäänselvyys missään maassa. Tänään julkaistu Toimittajat ilman rajoja  -järjestön lehdistönvapausindeksi osoittaa tämän selvästi. Jo vuosia kärjessä ollut Suomi on nyt pudonnut sijalle viisi. Myös meidän on oltava koko ajan valppaina”, sanoo Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamies Ulla Koski.

Lisätietoja:

Yliasiamies Ulla Koski, Helsingin Sanomain Säätiö, 040 73 11 507
Johtaja Marita Muukkonen, Artists at Risk, 044 096 5103