Valokuvat ja video: Ida Pimenoff

Mediainnovaatiokilpailu Uutisraivaajan voittajiksi on valittu kaksi joukkuetta. Päätös julkistettiin 20.9. säätiön vuosijuhlassa Päivälehden museossa. Uutisraivaajan tuomaristo päätti jakaa 250 000 euron palkinnon Framerightille ja Tripsterille. Kumpikin joukkue saa näin ollen 125 000 euroa kehitysrahaa.

Ideoista toisessa painottuu uudenlainen sisältö ja toisessa tiedonvälityksen infrastruktuuri. Tripsteri on Suomen ensimmäinen laatua painottava matkailujournalismia tarjoava sovellus, joka hyödyntää virtuaaliteknologiaa.

Tripsterin jäsenet: Mika Vikström, Panu Pahkamaa, Tuulia Kolehmainen, Paula Kultanen Ribas, Noora Mattila ja Siru Valleala.

Frameright tarjoaa ratkaisun internetinlaajuiseen systeemiseen ongelmaan kuvien rajauksessa. Helsingin Sanomain Säätiön järjestämän Uutisraivaajan voittajat valittiin viiden finalistin joukosta.

Framerightin jäsenet: lkka Järstä, Marina Ekroos ja Jaakko Hyvärinen.

Uutisraivaaja-kilpailussa haetaan uusia innovaatioita media-alalle. Media elää ja muuttuu jatkuvasti, ja kilpailun tehtävä on löytää ja tukea tiedonvälityksen uusia kehitys- ja kasvusuuntia.

Tuomaristo painotti valinnassaan toisaalta idean vaikuttavuutta ja uutuusarvoa tiedonvälityksen kehittämisessä sekä toisaalta tiimin kasvua finalistikauden aikana. Lisäksi molemmilla tiimeillä on potentiaalia menestyä kansainvälisesti, sanoo tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.

Tuomariston puheen johtaja Pekka Ala-Pietilä ja säätiön yliasiamies Ulla Koski.

Uutisraivaajaan tuli yhteensä 52 hakemusta, joiden joukosta tuomaristo valitsi maaliskuussa kilpailun viisi finalistia: Framerightin ja Tripsterin lisäksi tuotanto- ja jakeluyhtiö Aatoksen, innovatiivista esitystekniikkaa kehittävän Rolling Storiesin ja suoratoistopalvelu Streamian. Nämä finalistijoukkueet kehittivät kevään ja kesän ajan projektejaan 10 000 euron siemenrahan turvin.

Uutisraivaaja järjestettiin nyt neljättä kertaa. Ensimmäisen Uutisraivaaja-kilpailun voitti vuonna 2011 artikkeleita suositteleva selainsovellus Scoopinion. Toisen Uutisraivaajan voitti vuonna 2013 hitaan journalismin verkkopalvelu Long Play. Kolmannessa kilpailussa vuonna 2015 valittiin kaksi voittajaa, asiantuntijahakupalvelu Kuka ja datan visualisointipalvelu Lucify.