2010HS-stipiv03_Medium

Fil. lis. Tanja Aitamurto
2010HS-stipiv01_Medium

Toimittaja Teemu Luukka, Helsingin Sanomat; opetusministeri Henna Virkkunen ja toimittaja Sanna Kangasniemi, Helsingin Sanomat
2010HS-stipiv07_Medium

Toimituspäällikkö Reetta Räty, vuorineuvos Jaakko Rauramo ja yliasiamies Heleena Savela

Valokuvat: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiö julkisti viidentenä Säätiöpäivänään 16.9.2010 uuden innovaatiokilpailun. Uutisraivaaja-kilpailun tavoitteena on löytää parhaat tiedonvälistystä edistävät ideat. Kilpailun voittaja saa kehitysrahaa jopa 250 000 euroa, jolla hän toteuttaa suunnitelmansa.

Kilpailussa voi menestyä esimerkiksi uutta ansaintamallia kokeileva projekti, uutta teknologiaa käyttävä uutissivusto tai yleisöjen osallistamista edistävä teknologia. Kilpailu kannustaa innovatiivisuuteen ja kokeilevuuteen. Sen tarkoituksena on uudistaa suomalaista journalismia ja tiedonvälitystä. Kilpailun esikuva on amerikkalaisen John S. and James L. Knight Foundation-säätiön järjestämä innovaatiokilpailu Knight News Challenge. Kaksivaiheinen Uutisraivaaja-kilpailu on avoin kaikille hakijoille. Hakuaika päättyy 1.3.2011. Voittaja valitaan toiselle kierrokselle päässeistä syksyllä 2011. Lisää tietoa ja hakulomake kilpailun verkkosivuilla uutisraivaaja.fi ja Facebook-sivulta Uutisraivaaja.

Päivälehden museossa pidetyssä Säätiöpäivässä julkistettiin myös alkuvuonna 2010 myönnetyt apurahat. Säätiön jakamien apurahojen ja stipendien yhteissumma on yli 2,7 miljoonaa euroa. Käynnistettyjä hankkeita on yhteensä 17. Säätiön apurahojen turvin tutkitaan esimerkiksi journalismin uusia liiketoimintamalleja, lähdesuojaa ja suomalaisten viestintäkonsernien strategisia haasteita. Kaikki myönnetyt apurahat löytyvät osoitteesta www.hssaatio.fi/apurahat/myoennetyt

Yliasiamies Heleena Savela kertoi avajaispuheessaan, että säätiön hallitus on täsmentänyt apurahapolitiikkansa linjoja.  Niiden mukaan säätiö tukee hankkeita, jotka auttavat suomalaista mediaa, erityisesti sanomalehteä selviytymään median murroksessa.

Etusijalla ovat tulevaisuuden ennakointiin tähtäävä viestintään ja viestintäteollisuuteen liittyvä tutkimus sekä kansainvälinen, monitieteinen tutkimus, joka edistää uusien ansaintamallien kehittämistä viestintäteollisuuteen.

Säätiön keskeistä toimintaa on myös toimittajien jatkokouluttaminen. Säätiön myöntämien stipendien avulla jo 34 keskivaiheilla uraansa olevaa toimittajaa on päässyt opiskelemaan jopa vuodeksi ulkomaisiin huippuyliopistoihin Yhdysvaltoihin, Britanniaan ja Saksaan. Säätiön uusin yhteistyöyliopisto on Fudanin yliopisto Shanghaissa Kiinassa. Säätiön ensimmäiset toimittajastipendiaatit lähtevät Kiinaan ensi syksynä.