Teksti: Ulla Koski | Kuvat ja videot: Ida Pimenoff

Suuri affääri – Helsingin Sanomien yrityshistoria 1889–2016 julkistettiin 29.8. Päivälehden museolla.

Professori Niklas Jensen-Eriksenin ja tutkija Elina Kuorelahden kirja kertoo tarinan vaatimattoman Päivälehden synnystä ja kasvusta Suomen laajalevikkisimmäksi ja vaikutusvaltaisimmaksi sanomalehdeksi nimeltä Helsingin Sanomat. Suuri affääri on toinen teos Helsingin Sanomain Säätiön rahoittamasta hankkeesta, jossa tutkitaan Päivälehti-Helsingin Sanomien historiaa 130 vuoden ajalta.

HS-historiaprojektin tukiryhmän puheenjohtaja Janne Virkkunen.

Julkistustilaisuudessa tutkijoilta kysyttiin syytä Helsingin Sanomien menestykseen. Jensen-Eriksenin mukaan syitä oli useita: omistajien voitontahto, voimakkaat markkinointitoimet ja voittojen sijoittaminen takaisin lehden kehittämiseen. Tärkeää oli lehden sijoittuminen keskelle poliittista kenttää. Perheyrityksen aikaan eli ennen vuotta 1999, myös päätöksenteko lehdessä oli yksinkertaista ja selkeää.

Helsingin Sanomain Säätiö myönsi vuonna 2012 1,5 miljoonan euron apurahan Päivälehti-Helsingin Sanomien historiahankkeelle. Toimittaja Antti Blåfieldin Loistavat Erkot – Patruunat ja heidän päätoimittajansa ilmestyi vuonna 2014. Hanke päättyy vuonna 2019, jolloin lehti täyttää 130 vuotta. Tuolloin julkaistaan hankkeen pääteos, professori Markku Kuisman kirjoittama lehden historia.