IMG_0254_Medium

yliassistentti Iiris Ruoho
IMG_0292_Medium

Tutkija, FT Laura Saarenmaa

Valokuvat: Eva Persson

Naistenlehdissä työskentelevät toimittajat ovat ylpeitä työstään ja kokevat tekevänsä tärkeää lehteä lukijoilleen. Naistenlehtiin usein liitetyt vähättelevät ilmaukset ovat kuitenkin naistenlehtiä tekeville tuttuja.

Muun muassa näihin tuloksiin päätyvät naistenlehtiä tutkineet yliassistentti Iiris Ruoho ja tutkija, FT Laura Saarenmaa Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksiköstä. Tutkimuksessa haastateltiin 22 toimittajaa 11:sta suomenkielisestä naistenlehdestä. Tutkimuksen lehtiaineiston muodostivat Kotilieden, Eevan ja Me Naisten vuosikerrat 1968, 1978, 1988, 1998 ja 2008.

Naistenlehdet ovat kautta vuosikymmenten nostaneet esiin tärkeitä ja yhteiskunnallisesti merkittäviä aiheita. Tästä huolimatta näitä juttuja ei näy yleisemmässä julkisessa keskustelussa eikä naistenlehtiä juurikaan käytetä esimerkiksi akateemisen tutkimuksen piirissä tutkimuskohteina.

Naistenpäivän kynnyksellä, 7. maaliskuuta, Päivälehden museossa järjestettyyn seminaariin oli kokoontunut joukko naistenlehtien tekijöitä ja alan tutkijoita. Seminaarissa käytiin vilkas keskustelu naistenlehtien asemasta ja arvostuksesta suomalaisessa yhteiskunnassa.

Tutkimusraportti Edunvalvonnasta elämänpolitiikkaan – Naistenlehdet journalismina ja julkisuutena: avaa linkki