Tutkija Elina Noppari
Tutkija Elina Noppari esittelee tutkimustuloksia. Valokuva: Ida Pimenoff
Panelistit Teemu Korhonen, Katja Ståhl, Tommi Tossavainen ja Satu Valkonen. Kuva Ida Pimenoff
Panelistit Teemu Korhonen, Katja Ståhl, Tommi Tossavainen ja Satu Valkonen. Valokuva: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiö ja Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMET järjestivät maanantaina 12.5. Päivälehden museolla kevään viimeisen yleisöseminaarin. Seminaarissa Mobiilimuksut – Lasten ja nuorten mediaympäristön muutos esiteltiin 5-, 8-, 11- ja 14-vuotiaiden suomalaislasten mediankäyttöä koskevan tutkimuksen tuloksia.

Tilaisuuden avannut COMET-tutkimuskeskuksen johtaja Pentti Raittila kertoi, että vuonna 2007 alkaneessa tutkimuksessa seurataan lasten mediankäytön muutosta lähes 10 vuoden ajan. Nyt esiteltiin hankkeen kolmannen jakson tuloksia. Viimeinen tutkimuskierros toteutetaan vuonna 2016. Raittilan mukaan tutkimuksen metodologia tuo paljon uutta itse tutkimukseen. Lisäksi tuloksista on hyötyä koulujen mediakasvatukselle ja medialle itselleen.

Suurin lasten mediakäyttöä koskenut muutos liittyi mobiililaitteiden läpimurtoon. Visuaalisuus eli kuvien ja videoiden tuottaminen ja jakaminen olivat myös entistä tärkeämpiä viestinnän muotoja.

Mobiililaitteiden myötä vanhempien kontrolli lastensa mediankäytöstä on vähentynyt. Seminaarin paneelissa todettiin, että vanhempien ja opettajien tulee kuitenkin edelleen muistaa vastuunsa ja opastaa lapsia median käytössä. Kouluja myös kehotettiin käyttämään entistä enemmän nettiä ja mobiililaitteita opetuksessa.

Paneelissa lasten mediankäytöstä keskustelivat toimittaja Katja Ståhl, suunnittelija Tommi Tossavainen Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista, vuoden 2013 mediakasvattaja,  erityisluokanopettaja Teemu Korhonen  ja erityissuunnittelija Satu Valkonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Tutkimusraportti  (pdf)

Lehtijuttuja aiheesta