TAPAHTUMAT

Uutisraivaaja-kilpailussa kaksi voittajaa: Kuka ja Lucify. Voittajat julkistettiin 17.9.2015 Päivälehden museolla remontin keskellä pidetyssä tilaisuudessa.

Kirjoittaja: Ulla Koski
Valokuvat: Ida Pimenoff

Voittajatiimit
Ylärivissä Tuomas Valtanen, Ville Vaara Jaakko Nygren Kuka-tiimistä. Alarivissä Juho Ojala ja Ville Väänänen Lucify-tiimistä sekä Kuka-tiimin Iris Sandelin ja Mari Vaara.
Tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.
Tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä.
Kyrö Distiller Companyn perustajajäsen Mikko "Kobra" Koskinen.
Kyrö Distiller Companyn perustajajäsen Mikko ”Kobra” Koskinen.

Helsingin Sanomain Säätiön mediainnovaatiokilpailu Uutisraivaajan kehitysrahan saajat on valittu. Kilpailun tuomaristo päätti jakaa 250 000 euron palkinnon Kuka- ja Lucify-tiimien kesken puoliksi. Molemmat joukkueet saavat kumpainenkin 125 000 euroa kehitysrahaa.

Kuka on hakupalvelu, jonka avulla toimittajat löytävät aiheeseensa liittyviä asiatuntijoita. Palvelu tuo asiantuntijuuden entistä nopeammin ja monipuolisemmin toimittajille ja sitä kautta myös lukijoille ja parantaa näin journalismin laatua. Samalla se tekee näkyvämmäksi asiantuntijoiden verkoston.

Lucify on toimituksille tarkoitettu tiedonjalostuspalvelu. Uutisten yhteyteen voidaan liittää toiminto, jonka avulla lukija voi itse testata, minkälainen konkreettinen vaikutus yhteiskunnallisesti merkittävällä uutisella on hänen elämässään.

Uutisraivaajaan tuli yhteensä 64 hakemusta, joiden joukosta tuomaristo valitsi helmikuussa kilpailun viisi finalistia. Finalistijoukkueet kehittivät kevään ja kesän ajan projektejaan 10 000 euron siemenrahan turvin.

Tuomariston puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä sanoo, että finalistit olivat Uutisraivaajan historian kovatasoisimmat. Kaikki ryhmät onnistuivat myös kehittämään hankkeitaan ennen näkemättömän pitkälle.

Julkistustilaisuudessa Päivälehden museolla ensimmäisen Uutisraivaaja-kilpailun voittajajoukkueeseen kuulunut Mikko Koskinen kertoi kilpailuvoiton merkityksestä uralleen. Koskinen kuului artikkeleita suosittelevaan Scoopinion-tiimiin, joka voitti kilpailun vuonna 2011. Voitto vei Koskisen Kalifornian Piilaaksoon hankkimaan yritysoppeja ja johti lopulta gini- ja viskibisnekseen. Koskinen on yksi Kyrö Distillery Companyn perustajista. Yrityksen Napue-gini palkittiin viime vuonna maailman parhaana.

Muut finalistit olivat jalkapalloyhteisön sosiaalinen media Bolla, mediasisällöt verkkoon tallentava ja laitteesta poistava Little Brother sekä osallistava politiikan paikallismedia Topicalio.

Uutisraivaaja on Helsingin Sanomain Säätiön mediainnovaatiokilpailu. Kilpailun tarkoituksena on synnyttää Suomeen uusia toimintatapoja ja liiketoimintamalleja, jotka liittyvät journalismiin ja tiedonvälitykseen. Kilpailu järjestettiin nyt kolmannen kerran.

Lisää Kyrö Distillerystä Helsingin Sanomissa 18.9.