Teksti: Ulla Koski | Valokuva ja videot: Ida Pimenoff

Päivälehden museossa järjestetty syksyn kolmas MediaMaanantai-ilta taisi rikkoa kaikkien aikojen yleisöennätyksen. Museon auditorion kaikki istumapaikat olivat täynnä viimeistä sijaa myöten, ja tilan ulkopuolella istuttiin pöydillä ja lattialla. Kuva ja sen esittämä totuus kiinnosti.

Keskusteluun osallistuivat Helsingin yliopiston tutkija Jukka Häkkinen, Helsingin Sanomien lehtikuvaaja Sami Kero, valokuvaaja Kari Kuukka ja professori Merja Salo Aalto-yliopistosta – sekä aktiivinen yleisö.

Kuvassa lehtikuvaaja Sami Kero, tilaisuuden vetäjänä toiminut tutkija Jukka Häkkinen ja professori Merja Salo.

Panelistien alkupuheenvuoroissa esiteltiin esimerkkejä kuvien ja videoiden muokkauksesta. Nykytekniikoiden avulla muokkaaminen on äärimmäisen helppoa ja halpaa.

Keskusteluissa todettiin, että videot ovat monin paikoin syrjäyttäneet perinteisen kuvan. Erityisesti nuoret etsivät tietoa liikkuvasta kuvasta. ”Kannattaako siis enää opiskella perinteistä valokuvausta?” kysyi yleisön joukossa ollut alan opiskelija. ”Kannattaa, mutta ennen kaikkea kannattaa yhdistää kuvaus ja journalismi. Tervetuloa kuvajournalistiksi”, kannusti Sami Kero.

Lehtikuvaaja Sami Kero

 

Valokuvaaja Kari Kuukka.