Uutisraivaaja-innovaatiokilpailun voitto ratkeaa 23. lokakuuta. Kuva: Matilda Gronow.

Mikä viidestä finalistista vie voiton Uutisraivaaja-kilpailun viidennellä kaudella? Onko voittaja kenties luomassa uutta mediaa, syventämässä ymmärrystämme journalismista tai kehittämässä uusia tapoja tuottaa tietoa? Millaisen innovaation jatkokehitykseen Helsingin Sanomain Säätiö myöntää jopa 250 000 euroa?

Tämä selviää 23. lokakuuta, kun Uutisraivaaja-kausi huipentuu Helsingissä järjestettävässä päätöstapahtumassa. Tapahtuman lavalla nähdään myös erityinen vieras Isosta-Britanniasta: keynote-puhujaksi saapuu arvostettu brittijournalisti, Guardianin aiempi päätoimittaja Alan Rusbridger.

Rusbridger käsittelee puheessaan journalismin merkitystä ja mahdollisuuksia muuttuvassa mediaympäristössä. Esityksen otsikko on ‘Breaking News: Turning trust into a business model’.

Tapahtumaa voi seurata suorana striiminä tämän linkin kautta. Ohjelma alkaa kello 17.30, ja jatkuu noin iltaseitsemään asti. Tapahtuma Musiikkitalossa on kutsutilaisuus.

Alan Rusbridger.

Viisi tiimiä tavoittelee voittoa

Uutisraivaaja-voittoa kaudella 2018–2019 tavoittelee viisi finalistia: Comcom, Kansalaiskide, Moniäänisyysmittari, RARE ja Voconaut. Finalistit valittiin maaliskuussa kaikkiaan 55 hakemuksen joukosta.

Finalistit kehittävät muun muassa yleisökeskustelua, nuorille suunnattua journalismia, faktapohjaista tiedontuotantoa ja uudenlaista äänikerrontaa. Kukin tiimi sai 10 000 euron alkupääoman, ja finalistikaudella heidän tukenaan on ollut mentoreita, jotka ovat avittaneet kehitystyössä.

Finalisteihin voi tutustua Uutisraivaaja-sivuilla ja lukea heidän kuulumisiaan Uutisraivaaja-blogissa. Finalistit myös esittelevät ideaansa yleisölle päätöstapahtumassa 23. lokakuuta.

Tukea uraauurtaville ideoille

Helsingin Sanomain Säätiö on järjestänyt Uutisraivaaja-innovaatiokilpailua vuodesta 2010 lähtien. Tavoitteena on nostaa esiin uusia ideoita, jotka kehittävät journalismia tai laajemmin tiedonvälitystä.

Kilpailu on järjestetty aiemmin neljästi, ja voittajiin lukeutuvat esimerkiksi Long Play, Kuka ja Tripsteri.

Uutisraivaaja-voittosumma 250 000 euroa voidaan jakaa myös useamman finalistin kesken, jos tuomaristo kokee, että finalistien joukossa on useampi erityisen lupaava projekti.

Lue lisää kilpailusta Uutisraivaaja-sivuilla.