Tiedotteet

Uusi kokoelmavastaava ja tutkija aloittavat syksyllä

Päivälehden arkiston ja museon kokoelmavastaavana aloittaa syksyllä Johanna Mieto. Tutkijaksi on nimitetty Janne Ridanpää. Molemmat aloittavat tehtävissään elokuussa.

Kirsi Kolari säätiön uudeksi hallintokoordinaattoriksi

Helsingin Sanomain Säätiön hallintokoordinaattorina aloittaa elokuussa Kirsi Kolari. Hän on aiemmin työskennellyt Päivälehden arkistossa.

Säätiö hakee arkistoalan osaajaa

Helsingin Sanomain Säätiö etsii median historiasta ja tulevaisuudesta kiinnostunutta arkistoalan asiantuntijaa vastaamaan Päivälehden arkiston ja museon kokoelmatyöstä. Hakemuksia pyydetään 31.5.2019 mennessä.

Vuosikertomus 2018

Säätiön vuosikertomus on julkaistu. Tutustu säätiön toimintaan ja lue artikkelit toimittajastipendiohjelmasta, totuudenjälkeisestä ajasta sekä Julkisen sanan neuvostosta.

Hallintoassistentti

Helsingin Sanomain Säätiö etsii monitaitoista hallintoassistenttia vakituiseen työsuhteeseen alkaen 1.8.2019.

Kuinka media-alan työntekijät pärjäävät digiajassa? Säätiö rahoittaa suurta tutkimusta

Media 2030 -tutkimuksissa selvitetään muun muassa mediatyöntekijöiden hyvinvointia ja livejournalismia. Apuraha myönnettiin myös Oulun seksuaalirikosuutisoinnin tutkimukseen. Helsingin Sanomain Säätiön hallitus päätti vuosikokouksessaan 28.3. jakaa suunnattuun Media 2030 -hakuun varatut apurahat kolmelle tutkimusryhmälle. Professori Mikko Villin johtama Media Work 2030 -hanke sai 240 000 euron apurahan. ”Pidän erityisen tärkeänä, että pääsemme tutkimaan sitä, miten mediatyöntekijöiden hyvinvointia

Painokellariin hiihtolomalla

Preeglaa emoji! Nonstop-työpaja talviloman viettäjille keskiviikkona 20.2.2019 klo 13-16. Työpaja on museon Painokellarissa, jossa on esillä alkuperäistä esineistöä sanomalehtien latomoista ja painoista. Työpaja soveltuu kaikenikäisille. Vapaa pääsy!

Vaalikoneet 2020

Tervetuloa Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulun ja Tutkimuskeskus COMETin järjestämään Vaalikoneet 2020 -seminaariin maanantaina 21.1.2019 klo 14–16 Päivälehden museoon (Ludviginkatu 2–4, Helsinki). Seminaarissa esitellään Vaalikoneet 2020 -hankkeen tähänastisia tuloksia siitä, mitä kansalaiset ajattelevat vaalikoneista ja millainen merkitys niillä on äänestämiselle. Uutena avauksena hanke on analysoinut myös vaalikonejournalismia. Hanke vertailee vaalikoneita ja niiden käyttöä eri vaalityypeissä. Seminaari tuo

Kesäharjoittelija Päivälehden arkistoon

Päivälehden arkistoon haetaan kesäharjoittelijaa kolmeksi kuukaudeksi. Hakemukset viimeistään 31.1.2019.

Helsingin Sanomain Säätiö toivottaa rauhaisaa joulua

Helsingin Sanomain Säätiöltä merkittävä apuraha median vallan ja luottamuksen tutkimukseen

Vuoden viimeisessä hallituksen kokouksessa myönnettiin kaksi apurahaa.

MediaMaanantai – syksyn 2018 tilaisuudet

Illan teemana ilmastonmuutos ja keskustelemassa ovat erikoistutkija Seppo Knuuttila, ilmastotoimittaja Lasse Leipola, päätoimittaja Hanna Nikkanen ja projektijohtaja Markus Terho. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Toimittajastipendiaattivalinnat 2019–2020

Helsingin Sanomain Säätiön toimittajastipendiaatit lukuvuodeksi 2019–2020 on valittu. Yhteensä stipendiä haki 45 toimittajaa. Suosituin hakukohde kahden edellisen vuoden tapaan oli Los Angelesissa sijaitseva USC Annenberg (13 hakijaa). Shanghaissa sijaitsevaan Fudanin yliopistoon opiskelemaan valittiin Katarina Baer Helsingin Sanomista ja Berliinin Freie Universtitätiin Joonas Partanen Iltalehdestä. Muihin kohteisiin valinnat tehdään yhteistyössä vastaanottavan yliopiston kanssa. Päätöksistä kerrotaan sitä

MEDIA 2030 – suunnattu haku median tulevaisuudesta kiinnostuneille tutkijoille

Helsingin Sanomain Säätiö kutsuu innovatiivisia ja mielellään monitieteisiä tutkimusryhmiä esittämään median tulevaisuuden kannalta keskeisiä tutkimusaiheita ja -ongelmia. Säätiö rahoittaa lupaavimpia hankkeita yhteensä 500 000 eurolla.

Skandaalista skandaaliin

”Suomalaista median itsesääntelyjärjestelmää pidetään maailman parhaisiin kuuluvana. Sen ydin ei kuitenkaan ole itse JSN vaan toimitusten arjessa tehtävät eettiset valinnat. Toivon, että näyttely tuo journalismin laadun eteen tehtyä työtä näkyväksi kaikkialla Suomessa”, sanoo JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström.

Tule tutustumaan perinteiseen kirjapainotaitoon!

Työnäytökset Päivälehden museon Painokellarissa pidetään sunnuntaisin 14.10.–18.11. klo 13–15. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Taiteiden yö Päivälehden museossa

Robotit ja tulevaisuuden pikku otukset valtaavat museon Taiteiden yönä. Työpajoissa askarrellaan piirtäviä robotteja ja jääkaappimagneetteja. Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Helsingin Sanomain Säätiön viestintäkoordinaattoriksi Anna-Mari Hänninen

Anna-Mari Hänninen aloittaa työt syyskuun alussa. Yksi päätehtävistä on Uutisraivaaja-kilpailusta tiedottaminen.

Haetaan viestintäkoordinaattoria

Helsingin Sanomain Säätiö etsii monitaitoista viestintäkoordinaattoria määräaikaiseen työsuhteeseen.

Guillermo Cano -sananvapauspalkinto egyptiläiselle kuvajournalistille

Unescon Guillermo Cano -sananvapauspalkinto egyptiläiselle kuvajournalistille Mahmoud Abu Zeidinille.

Helsingin Sanomain Säätiön vuosikertomus 2017

Myönnettyjen apurahojen määrä lähes kaksinkertaistui edellisuvuodesta. Tutustu vuoden 2017 vuosikertomukseen ja säätiön toimintaan.

Uutisraivaaja-kilpailu käynnistyy viidennen kerran

Helsingin Sanomain Säätiön hallitus päätti vuosikokouksessaan 21.3. käynnistää viidennen kerran Uutisraivaaja-innovaatiokilpailun. Uutisraivaaja-kilpailun kautta mediatoimialalle etsitään uusia, kannattavia liiketoimintamalleja. Kilpailuun osallistutaan idealla, joka voi olla esimerkiksi uusi ansaintamalli tai uudenlainen tapa julkaista, kerätä tai koota tietoa. Kilpailun toteuttamiseen hallitus varasi 300 000 euroa. Kilpailu käynnistyy syksyllä 2018. Ensimmäinen Uutisraivaaja järjestettiin vuonna 2010. Lisäksi säätiö myönsi 45

Raportti: Helsingin Sanomain Säätiö ohjasi viestinnän tutkimusta uuteen suuntaan

Vaikuttavuusarvioinnilla haluttiin selvittää, millä eri tavoin säätiö vaikuttaa yhteiskuntaan ja ympäristöönsä ja miten säätiö on tässä tehtävässään onnistunut. Arvioinnin tekivät säätiön tilauksesta Viestintäluotsi Oy:n YTM Pasi Kivioja ja VTT Petro Poutanen.

Totuudenjälkeinen aika – nyt.

Keväällä 2017 Helsingin Sanomain Säätiö järjesti suunnatun haun teemana Totuudenjälkeinen aika. Säätiön hallitus myönsi yli puoli miljoonaa euroa kymmenelle hankkeelle. Mitä hankkeille kuuluu nyt? Mitä ilmiöstä on saatu selville? Miten tästä eteenpäin?

Suomen Penin sananvapauspalkinto ylikirjastonhoitaja Kai Ekholmille

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm on tunnettu sananvapauden ja sensuurin tutkija. Hänen väitöskirjansa aiheena olivat vuosina 1944-1946 kirjastoissa kielletyt kirjat. Ekholm on nostanut työssään esiin ilmaisunvapauden kysymyksiä ja puolustanut Kansalliskirjastoa, yhteisen muistimme paikkaa, Helsingin yliopiston vaikeassa taloustilanteessa rohkeasti. Yksi 2000-luvun merkittävimmistä sananvapausaiheisista teoista on Suomessa ollut Tiellä sananvapauteen -verkkosivuston luominen ja julkistaminen. Sivusto on Helsingin Sanomain

Kertova kuva Päivälehden museossa

Kertova kuva on kooste kuvitetun journalismin lajeista, mahdollisuuksista ja keinoista. Näyttelyn yhteydessä järjestetään avoin keskustelutilaisuus maanantaina 8.2. klo 17-19: Valokuva vai kuvitus? Museoon ja keskustelutilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Helsingin Sanomain Säätiö jakoi lähes 450 000 euroa apurahoina

Helsingin Sanomain Säätiön hallitus myönsi vuoden viimeisessä kokouksessa 11.12. 447 200 euroa neljälle hankkeelle. Suurin yksittäinen apuraha, 215 000 euroa, myönnettiin OTT Taina Pihlajarinteen johtamalle hankkeelle, jossa tutkitaan tekoälyjournalismin oikeudellisia kysymyksiä. Tutkimuksen tavoitteena on mm. tuottaa ratkaisuehdotuksia lainsäädäntötyöhön ja tarjota käytännön toimijoille oikeudellisia työkaluja sovellusten kehittämiseen. Tutkimuksen suorituspaikka on Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta. Kaksivuotinen hanke

MediaMaanantai – syksyn 2017 tilaisuudet

MediaMaanantaissa 4.12. keskustelemassa Me Naiset -lehden päätoimittaja Iina Artima-Kyrki, Suomen Kuvalehden mediakolumnisti Pasi Kivioja, stylisti Teuvo Loman ja yrittäjä, juontaja Lola Odusoga.

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo

Salongissa tapahtuu: ristipistoja ja visti-pelituokioita. Vapaa pääsy. Tervetuloa Päivälehden museoon!

Hurmaavat helmet – taidetta Helsingin Sanomain Säätiön kokoelmasta

Näyttely on yleisölle avoinna 15.-26.11.2017 joka päivä klo 11-17 Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2-4. Näyttelyyn ja museoon on vapaa pääsy.

Stipendihaku on päättynyt

Toimittajastipendien hakuaika on päättynyt. Hakemuksia tuli kaikkiaan 52 kappaletta ja suosituin kohde jo toisena perättäisenä vuotena oli Los Angelesin USC Annenberg. Päätökset stipendin saajista ja jatkoon pääsevistä tehdään marraskuun aikana.

Taiteiden yö Päivälehden museossa

Museossa on Taiteiden yönä ohjelmaa kaikenikäisille! Runopolkuja-pajassa lapset pääsevät runoilemaan ja kuvittamaan runojaan. Netti-ilmiöksi noussut Kalevauva.fi rokkaa foorumikirjoittelun ihmeellisessä maailmassa. Camillan kahvila auki koko illan ajan.

Viisi ihmeellistä aarretta – tutustumiskierrokselle 2.8.

Tule etsimään viittä ihmeellistä aarretta keskiviikkona 2.8. Päivälehden museoon. Vapaa pääsy!

Tiedustelu ja julkisuus

Seminaari ja keskustelutilaisuus 6.6.2017 kello 14–17 Päivälehden museossa (Ludviginkatu 2–4, Helsinki) Viime vuosien aika aikana on käyty niin maailmalla kuin Suomessa tiivistyvää keskustelua digitaalisen viestinnän mahdollistamasta tiedonkeruusta ja sen säätelyn tarpeesta. Keskustelu virisi uudelle tasolle viimeistään neljä vuotta sitten, kun Edward Snowdenin paljastukset Yhdysvaltain ja sen liittolaisten verkkotiedustelusta paljastivat niin toiminnan mahdollisen laajuuden kuin sen

MediaMaanantai – kevät 2017

Maanantaina 8.5. keskustelemassa ovat professori Janne Kivivuori, ylikomisario Jari Taponen ja toimittaja Susanna Reinboth. Kaikille avoin tilaisuus pidetään Päivälehden museossa klo 17 – 19. Tervetuloa!

Sananvapautta – sananvastuuta

Helsingin Sanomain Säätiön vuosikertomus 2016 on ilmestynyt. Yliasiamiehen puheenvuorossa Ulla Koski puhuu sananvapaudesta ja sananvastuusta.

Ensimmäiset harjoittelijat valittu IPI:n lehdistönvapausohjelmaan

Ensimmäiset opiskelijat on valittu Helsingin Sanomain Säätiön ja kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n lehdistönvapausohjelmaan. Kauden 1.7.–31.12.2017 harjoittelijaksi on valittu Henri Koponen Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta ja 1.1.–30.6.2018 Alma Onali Tampereen yliopistosta. Helsingin Sanomain Säätiön ja kansainvälisen lehdistöinstituutin International Press Instituten, IPI yhteistyön tarkoituksena on tarjota suomalaisille viestinnän opiskelijoille mahdollisuus tutustua lehdistönvapauden puolesta tehtävään työhön ja toimia lehdistönvapauden edistämiseksi kansainvälisessä

Yli puoli miljoonaa euroa Totuudenjälkeistä aikaa selvittäviin hankkeisiin

Yli puoli miljoonaa euroa Totuudenjälkeistä aikaa selvittäviin hankkeisiin. Säätiön hallitus piti suunnatun haun hankkeita erittäin korkeatasoisina.

Uutisraivaaja-kilpailun voittaja valitaan syyskuussa

Uutisraivaaja-kilpailun voittaja(t) valitaan 20. syyskuuta. Voitosta kilpailevat viisi joukkuetta: Aatos, Frameright, Rolling Stories, Streamia ja Tripsteri.

Stipendiaattiohjelmalle Wilson Centerissä jatkoa

Suomalaisten säätiöiden tuella vuonna 2013 Wilson Centerissä käynnistetty Suomen-ohjelma sai jatkokauden. Helsingin Sanomain Säätiö on yksi stipendiohjelman rahoittajista kolmen muun säätiön ohella. Stipendihaku järjestetään helmikuussa 2017.

Tule tutustumaan perinteiseen kirjapainotaitoon

Helsingin Sanomain Säätiön ylläpitämässä Päivälehden museossa järjestetään kirjapainotaidon työnäytöksiä kuutena peräkkäisenä sunnuntaina alkaen 5. maaliskuuta 2017. Työnäytöksissä voit tutustua kohopainantaan, käsin- ja koneladontaan sekä sanomalehden taittomenetelmiin metalli- ja paperitaittotekniikan aikakausina. Käytössä ovat rivilatoma- ja kohopainokoneet. Työnäytökset pidetään Päivälehden museon Painokellarissa, osoitteessa Ludviginkatu 2-4 ja sinne on vapaa pääsy. Tervetuloa! Näytökset: 5. maaliskuuta klo 13 -

Uutisraivaajaan 50 hakemusta

Uutisraivaajan hakuaika on päättynyt ja hakemuksia tuli kaikkiaan 50. Iso osa hakemuksista liittyy uusiin ansaintamalleihin. Myös kategoriat Yhteistuotanto (crowdsourcing, co-creation) ja Tiedon järjestely olivat suosittuja.

Suunnattu haku: totuudenjälkeinen aika

Mikä on totuus totuudenjälkeisestä ajasta? Helsingin Sanomain Säätiö haluaa selvittää ilmiötä ja sen taustoja laajasti ja ilmoittaa tutkijoiden ja toimittajien haettavaksi apurahoja. Säätiö on varannut hankkeiden toteuttamiseen enintään 500 000 euroa.

Tiellä sananvapauteen

Tiellä sananvapauteen on suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja. Helsingin Sanomain Säätiö on tämän yli neljä vuotta kestäneen hankkeen, jonka tekijöinä ovat Kai Ekholmin, Päivikki Karhulan, Tuomo Olkkosen ja Maara Kinnermä.

Toimittajastipendien hakuaika päättyi

Hakuaika toimittajien jatkokoulutusohjelmiin on päättynyt. Hakemuksia tuli 71 kappaletta. Suosituimmat hakukohteet olivat USC Annenberg School for Communication & Journalism (26 hakemusta) ja Reuters Institute for the Study of Journalism, Oxfordin yliopistossa (14 hakemusta). Valintalautakunta käsittelee hakemukset marraskuun aikana. Valittujen nimet julkaistaan säätiön verkkosivuilla, kun viralliset päätökset on tehty.

Säätiöpäivä on tänä vuonna yhtä sirkusta!

TIEDOTE Säätiöpäivää vietetään lauantaina 1.10.2016 Suvilahden generaattorisalissa klo 10 - 14. Vapaa pääsy! Apurahasäätiöt tempaisevat Säätiöpäivänä 1.10. kutsumalla koko perheen ilmaiseksi sirkushullutteluun klo 10–14 Suvilahden generaattorisaliin. Circus Helsingin tiloissa kaikki vauvasta vaariin pääsevät kokeilemaan sirkuslaisten temppurataa, näkemään fantastisia sirkusesityksiä, kuulemaan kolesteroliklovnin vinkkejä akrobaattisesta verisuonistosta, eläytymään satujen maailmaan, aistimaan säätiötunnelmaa ja maistelemaan hattaraa. Päivän monipuolinen ohjelma

MediaMaanantai

MediaMaanantai on säätiön uusi keskustelusarja mediasta, journalismista ja sananvapaudesta. Tilaisuudet ovat maanantaisin klo 17-19 Päivälehden museolla, Ludviginkatu 2-4, Helsinki.  Tilaisuudet ovat avoimia kaikille. Tervetuloa! Aikataulu: 12.9. Päivälehden päätoimittajat Keskustelemassa Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, päätoimittaja Janne Virkkunen ja toimittaja Antti Blåfield. 26.9. Kuinka somekohu syntyy? Keskustelemassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen kehittäjä Satu Valkonen sekä Nuorten ääni

Visuaalisesti verkossa -seminaari 11.5.

TIEDOTE Tervetuloa Helsingin Sanomain Säätiön ja Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen (COMET) Visuaalisesti verkossa -hankkeen päätösseminaariin keskiviikkona 11.5.2016 klo 14.00 Päivälehden museoon, Ludviginkatu 2–4, Helsinki. 2010-luvulla kuvien määrä ja merkitys verkkoviestinnässä on kasvanut voimakkaasti. Verkon käyttäjät eivät vain julkaise ottamiaan kuvia, vaan käyvät keskustelua kuvien välityksellä vastaten kuvalliseen viestiin toisella kuvalla. Kuvia käytetään

Digivaalit 2015

TIEDOTE Tervetuloa Digivaalit 2015 -seminaariin 7.4. klo 16.30 Päivälehden museolle. Helsingin Sanomain Säätiö, Aalto yliopisto (HIIT) ja Helsingin yliopisto (CRC) järjestävät Verkon agendan rakentajat: Digivaalit 2015 -hankkeen päätösseminaarin torstaina 7.4.2016 klo 16.30 Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2 - 4, Helsinki. Digivaalit 2015 on monitieteinen tutkimushanke, jossa on selvitetty isojen datamassojen ja laskennallisen yhteiskuntatieteen menetelmien avulla verkkojulkisuuden

Miten käy yksityisyydelle verkossa

TIEDOTE Seminaari Päivälehden museossa 4.2. yksityisyydestä verkossa. Helsingin Sanomain Säätiö ja Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen (COMET) järjestävät seminaarin Yksityisyys ja anonymiteetti verkkoviestinnässä torstaina 4.2.2016 klo 15―17 Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2―4, Helsinki. Pitäisikö meillä verkon käyttäjillä olla enemmän tietoa siitä, miten meistä kerätään tietoja ja mihin näitä tietoja käytetään? Miten parhaillaan valmisteltavat tiedustelulait

Ulla Koski Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamieheksi

TIEDOTE Ulla Koski on nimitetty Helsingin Sanomain Säätiön uudeksi yliasiamieheksi alkaen 1.1.2016. Kirjoittaja: Ulla Koski Valokuvat: Ida Pimenoff Ulla Koski Saila Linnahalme Helsingin Sanomain Säätiön hallitus on nimittänyt valtiotieteiden maisteri Ulla Kosken säätiön yliasiamieheksi 1.1.2016 alkaen. Ulla Koski on toiminut säätiön asiamiehenä sen perustamisesta vuodesta 2005 alkaen. Nykyinen yliasiamies Heleena Savela siirtyy eläkkeelle vuoden vaihteessa. Säätiön

Maailman ensimmäisen julkisuuslain 250-juhlavuosi alkaa

TIEDOTE Anders Chydenius (1729-1803) Helsingin Sanomain Säätiö ja Anders Chydenius -säätiö järjestävät Tietämisen vapauden päivän seminaarin kutsutilaisuutena perjantaina 4.12.2015. Eduskunnan puhemies Maria Lohela on mukana käynnistämässä painovapauden 250-vuotisjuhlavuotta, jota vietetään teemalla "Oikeus tietää - oikeus sanoa". Juhlavuoden avauksessa 4. joulukuuta klo 14-16 puhuu myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen. Juhlavuoden tavoitteena on keskustella Anders Chydeniuksen

Toimittajastipendejä tavoittelee 86 hakijaa

TIEDOTE Toimittajastipendien hakuaika on päättynyt ja hakemuksia on tullut 86 kappaletta. Ehdottomasti suosituin hakukohde tänä vuonna on UC Berkeley, jonne hakee 26 toimittajaa. Muita suosikkeja ovat Reuters Instituutti Oxfordissa, USC Annenberg sekä Freie Universität Berliinissä.

Uutisraivaajassa kaksi voittajaa

TIEDOTE Uutisraivaaja-kilpailun voitto poikkeuksellisesti kahdelle joukkueelle.  Kuka ja Lucify jakavat 250 000 euroa. Kirjoittaja: Jussi Latvala Valokuvat: Ida Pimenoff Uutisraivaaja-kilpailun voittajatiimit Kuka ja Lucify sekä tuomariston jäsenet. Mediainnovaatiokilpailu Uutisraivaajan voittajiksi on 17.9. valittu kaksi joukkuetta. Uutisraivaajan tuomaristo päätti jakaa 250 000 euron palkinnon Kuka- ja Lucify-tiimien kesken puoliksi. Kuka ja Lucify saavat siis kumpainenkin 125

Uudistuksia tulossa

TIEDOTE Helsingin Sanomain Säätiön tiloja uudistetaan. Päivälehden museon perusnäyttely uudistetaan ja museo suljetaan 21.8.2015. Uudistetun museon avajaisia vietetään joulukuussa. Päivälehden arkiston tilat Korkeavuorenkadulla remontoidaan myös ja arkiston tutkijasali on suljettu remontin vuoksi ajalla 31.8.- 1.12.2015. Säätiön toimisto ja apurahatoiminta siirtyy Sanomatalosta uusittuihin tiloihin joulukuun aikana.

Helsingin Sanomain Säätiö perustaa Visuaalisen journalismin palkinnon

TIEDOTE Säätiön hallituksen vuosikokouksessa 19.3.2015 myönnettiin apurahoja seitsemälle hankkeelle 459 700 euroa. Kirjoittaja: Ulla Koski Helsingin Sanomain Säätiö on perustanut Visuaalisen journalismin palkinnon. Vuosittain myönnettävä palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa. "Palkinto on perustettu nimensä mukaisesti kehittämään tiedonvälitystä ja journalismin visuaalista kerrontaa. Visuaalisen journalismin tehtävä on ohjata ihmisiä tiedon pariin, auttaa ymmärtämään ja jäsentämään usein monimutkaisia

Tviittien politiikkaa

TIEDOTE Tviittien politiikkaa - demokratia, edustus ja tasa-arvo politiikan uusissa verkkojulkisuuksissa -projektin tulosten julkaisutilaisuus Kirjoittaja: Ulla Koski Kuva: Twitter Tervetuloa Helsingin Sanomain Säätiön ja Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen (COMET) järjestämään Tviittien politiikkaa - demokratia, edustus ja tasa-arvo politiikan uusissa verkkojulkisuuksissa  -projektin tulosten julkaisutilaisuuteen maanantaina 23. helmikuuta kello 14.00 Päivälehden museoon, Ludviginkatu 2―4, Helsinki.

Mediainnovaatiokilpailu Uutisraivaajaan 64 hakemusta

Hakuaika Uutisraivaajaan päättyi vuorokauden vaihtuessa lauantaista sunnuntaiksi. Hakemuksia tuli yhteensä 64 kappaletta. Hakemusten kirjo on jälleen valtava, ja esiraati ja tuomaristo saavat ruodittavakseen keskenään hyvin erilaisia projekteja ja mediainnovaatioita. Uutisraivaajan esiraati lukee jo parhaillaan kuumeisesti kilpailun hakemuksia. Uutisraivaajan esiraadin tehtävä on pohjustaa finalistien valintaa ja löytää hakemusten joukoista parhaat ja kiinnostavimmat. Parhaat hakemukset saavat esiraadilta

Asiantuntijuus mediassa

Tervetuloa Helsingin Sanomain Säätiön ja Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen järjestämään Asiantuntijuus mediassa -seminaariin maanantaina 10. marraskuuta 2014 kello 14.00 Päivälehden museoon, Ludviginkatu 2―4, Helsinki. Millainen on hyvä asiantuntija? Ketkä pääsevät esiintymään asiantuntijoina julkisuudessa – ja keiden pitäisi päästä? Mitä asiantuntija saa ja ei saa julkisuudessa sanoa? Onko tutkijoilla velvollisuus osallistua julkiseen keskusteluun? Asiantuntijuus mediassa -seminaarissa

Seminaari uutispeleistä 13.10. Päivälehden museolla

Tervetuloa Helsingin Sanomain Säätiön ja Jyväskylän yliopiston järjestämään seminaariin Uutisia pelaamassa maanantaina 13. lokakuuta kello 14.00 Päivälehden museoon, Ludviginkatu 2―4, Helsinki. Viime vuosina digitaalisen median kentällä on nähty useita yrityksiä yhdistää journalismia ja peleille ominaista muotokieltä tai niiden mekaniikkoja. Näiden niin kutsuttujen uutispelien tavoitteena on ollut motivoida uutisten lukijoita tai käyttää pelejä vaikuttamisen välineenä. Jyväskylän

Uutisraivaaja-kilpailun tiedottajaksi hum.kand. Jussi Latvala

Jussi Latvala Uutisraivaaja-kilpailun tiedottajaksi on valittu Jussi Latvala, 25. Hän opiskelee Helsingin yliopistossa suomen kieltä, sosiologiaa ja sosiaalipsykologiaa. Lisäksi Jussi työskentelee STT-Lehtikuvassa tarvittaessa töihin tulevana toimittajana ja toimitussihteerinä. Uutisraivaaja-tiedottajan paikkaa haki kaikkiaan 54 henkilöä. ”Tuskin kukaan toimittaja on viime vuosina välttynyt alan myllerrykseltä; oman energiani ja osaamiseni käytän mielelläni sen parissa työskentelemiseen, mitä ja millaista

Lehdistönvapauden päivän Unesco-konferenssi Suomeen vuonna 2016

Maailman lehdistönvapauden päivän (3.5.) Unesco-konferenssi järjestetään Suomessa vuonna 2016. YK:n koulutus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon pääjohtaja Irina Bokova on ilmoittanut Unescon päätöksestä vastauskirjeessään kulttuuriministeri Pia Viitaselle, joka on tarjonnut Suomea Unescon lehdistönvapauden päivän konferenssin isäntämaaksi ja kanssajärjestäjäksi vuonna 2016. Helsingin Sanomain Säätiö, Anders Chydenius -säätiö, Suomen Unesco-toimikunta ja Toimittajat yli rajojen -järjestö esittivät Opetus- ja

Mobiilimuksut – seminaari lasten ja nuorten mediaympäristöstä

Helsingin Sanomain Säätiö ja Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMET järjestää seminaariin ”Mobiilimuksut” – Lasten ja nuorten mediaympäristön muutos maanantaina 12. toukokuuta kello 14.00 Päivälehden museolla, Ludviginkatu 2―4, Helsinki. WhatsApp, AskFM, Viddy, Kik, deviantart, Instagram… Outoja nimiä vai tuttuja nettipalveluita? Lapset ja nuoret liikkuvat usein verkkotiloissa, pelaavat pelejä ja käyttävät palveluita, jotka ovat

Kaius Niemestä hallituksen uusi puheenjohtaja

Hallituksen uusi jäsen Ville Pernaa ja uusi puheenjohtaja Kaius Niemi. Valokuva Ida Pimenoff Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on valittu Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi. Niemi on ollut hallituksen jäsen vuodesta 2011. ”Helsingin Sanomain Säätiö on merkittävä suomalaisen median tukija. Sen tehtävä alan tutkimuksen rahoittajana ja toimittajien jatkokouluttajana on erityisen tärkeää nyt, kun

Reeta Pöyhtärille tutkija-apuraha Unescon Sananvapausosastolle

YTM (väit.) Reeta Pöytärille (s. 1979) on myönnetty Helsingin Sanomain Säätiön tutkija-apuraha Unescon päämajan Sananvapausosastolle Pariisiin. Tutkijan tehtävänä on koordinoida toimittajien turvallisuutta käsittelevää tutkimusta yhteistyössä päämajan ja kenttätoimistojen kanssa. Reeta Pöytäri toimii tutkijana Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus COMETissa. Säätiö sai yhteensä yhdeksän apurahahakemusta tutkimuskoordinaattorin toimeen. Unesco valitsi apurahansaajan säätiön suositteleman kolmen parhaan

Journalistin vapaus

Helsingin Sanomain Säätiö ja Tampereen yliopiston Journalismin viestinnän ja median tutkimuskeskus COMET järjestävät seminaarin Journalistin vapaus maanantaina 24. maaliskuuta kello 14.00 Päivälehden museolla, Ludviginkatu 2―4, Helsinki. Seminaarissa keskustellaan toimittajien yhteiskunnallisen vaikuttamisen rajoista, journalistien roolista sosiaalisessa mediassa ja toimittajien poliittisesta identiteetistä. Tilaisuudessa julkistetaan Journalistin vapaus -kirja (Vastapaino).  Rinnastuskohtana on Pertti Hemánuksen vuonna 1983 ilmestynyt teos Journalistinen

Vihapuhe sananvapautta kaventamassa?

Tervetuloa Helsingin Sanomain Säätiön ja Tampereen yliopiston järjestämään seminaariin Vihapuhe sananvapautta kaventamassa? maanantaina 11. marraskuuta 2013 kello 14.00 Päivälehden museoon, Ludviginkatu 2―4, Helsinki. Viime vuosina vihapuhe on noussut säännöllisesti esiin julkisessa keskustelussa. Samalla kun kannetaan huolta yhteiskunnan ilmapiiristä ja mahdollisesta väkivaltaistumisesta, keskustellaan myös sananvapaudesta. Kuinka uhkailu ja vihapuhe vaientavat niiden kohteiksi joutuneita? Miten verkkokirjoittelun valvonta

Historiaprojektille avattu omat verkkosivut

Päivälehden toimitus yhteiskuvassa 1893. Seisomassa: Kasimir Leino, E.-O. Sjöberg, Reinhold Roine, Arvid Järnefelt,Filip Waren ja Erkki Reijonen. Eturivissä: Juhani Aho, Eero Erkko ja Santeri Ivalo. Helsingin Sanomain Säätiön rahoittama Päivälehti-Helsingin Sanomat -historiaprojekti käynnistyi huhtikuussa 2012. Lehden historia valmistuu vuonna 2019, jolloin Helsingin Sanomat täyttää 130 vuotta. Historiaprojektin tavoitteena on tutkia tieteellisiä pelisääntöjä ja hyvää journalistista tapaa noudattaen