Tervetuloa tutustumaan Totuudenjälkeinen aika -blogiin

Vuoden 2016 sana oli post-truth eli totuudenjälkeinen. Sanan valitsi Oxfordin sanakirjojen toimitus. Totuudenjälkeisellä ajalla viitataan siihen, että tunteet ja suoranaiset valheet ovat syrjäyttäneet faktat politiikanteossa.

Nykykeskustelussa esiintyvä ajatus ”faktojen jälkeisestä demokratiasta” ei välttämättä ole uusi asia. Onko politiikkaa tehty aikaisemminkaan faktoihin pohjautuen ja järkiargumentein?

Helsingin Sanomain Säätiö halusi selvittää asiaa tarkemmin. Alkuvuodesta 2017 säätiö julisti teemaa koskevan suunnatun haun. Hakemuksia tuli 74. Hakemuksia saatiin mm. filosofian, politiikan tutkimuksen, journalismin ja historian aloilta. Apuraha myönnettiin kymmenelle hankkeelle.

Tällä verkkosivustolla apurahan saaneiden hankkeiden tutkijat kertovat projektiensa etenemisestä ja tuloksista.

Toivotamme kaikki aiheesta kiinnostuneet mukaan keskusteluun ja kommentointiin.

****

Viimeisimmät kirjoitukset blogissa:

”Totta vai tarua” Aki Petteri Lehtisen kirjoitus totuudenjälkeisyydestä käsitteenä.

”Uutisvirtoja hallitsee teknologinen tiedostamaton”. Onko suomalainen journalismi osa ongelmaa vai ratkaisua -projektiryhmän kirjoitus teknologian ja algoritmien vaikutuksesta sosiaaliseen elämään.

”Sosiaalisen median aktiivikeskustelijat tulevat valtavirtapolitiikan ulkopuolelta”. Poliittiset kuplat ja media -hankkeen vetäjä Arttu Saarinen kirjiottaa sosiaalisesta mediasta ja poliittisesta keskustelusta.

“Tekoäly viestin luotettavuuden arvioitsijana”. Janne Kauttonen kuvailee projektin keskeisimpiä työvaiheita.