Tietoa säätiöstä

Helsingin Sanomain Säätiö on yksityinen, yleishyödyllinen säätiö, joka tukee viestintään ja viestintäteollisuuteen sekä sananvapauden edistämiseen liittyvää tutkimusta. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö jakaa apurahoja viestintäalan tutkimukseen ja koulutukseen ja ylläpitää Päivälehden arkistoa ja Päivälehden museota.

Ladattavat tiedostot
Hallitus
 • Kaius Niemi (hallituksen puheenjohtaja)

  Kaius Niemi (s. 1974) on toiminut säätiön hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2014. Hallitukseen hänet valittiin vuonna 2011. Niemi on Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja.

  Kaius Niemi kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin ranskalais-suomalaisesta koulusta. Hän on opiskellut poliittista historiaa Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa. Vuonna 2003 Niemi oli Yhdysvalloissa stipendiaattina kansainvälisessä journalismikoulussa World Press Institutessa, jonka hallituksen jäsen hän nykyisin on.

  Toimittajanuransa Kaius Niemi aloitti Yleisradiossa televisio- ja radiotoimittajana 1990-luvulla. Hän on toiminut myös reportterina Nelosen uutisissa ja toimittajana Helsingin Sanomien ulkomaan- toimituksessa (1998–2004). Vuonna 2002 kustannusyhtiö Bonnier valitsi Niemen Vuoden journalistiksi hänen ansiokkaasta Afganistan-uutisoinnistaan. Kaius Niemen kirjoittama elämäkerta oikeushammaslääkäri Helena Rannasta julkaistiin vuonna 2008.

  Vuonna 2005 Kaius Niemi ryhtyi vetämään Helsingin Sanomien kaupunkitoimitusta. Kahta vuotta myöhemmin hänestä tuli lehden toimituspäällikkö. Loppuvuodesta 2010 Niemi nimitettiin Ilta-Sanomien päätoimittajaksi, painopistealueenaan digitaaliset sisällöt. Helsingin Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi hänet nimitettiin vuonna 2013.

 • Matti Sintonen (hallituksen varapuheenjohtaja)

  Matti Sintonen (s. 1951) on säätiön hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on toiminut hallituksessa vuodesta 2009. Sintonen on filosofian professori ja Helsingin yliopiston Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksen johtaja.

  Opintonsa Matti Sintonen on suorittanut Helsingin ja Oxfordin yliopistoissa. Vuosina 1996–2000 Sintonen toimi Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian, erityisesti yhteiskuntatieteen metodiikan professorina. Vuosina 1991–2010 Sintonen toimi myös Tampereen yliopiston tieteenfilosofian sekä logiikan ja tietoteorian professorina

  Professori Sintosella on ollut erilaisia tieteellisiä asiantuntija- tehtäviä Suomessa ja ulkomailla ja hän johtanut useita tutkimusryhmiä. Akateemisten tehtävien ohella professori Sintosella on lukuisia luottamustehtäviä. Hän on ollut Suomen Kulttuurirahaston Kannatusyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja, ja hän jatkaa edelleen Kulttuurirahaston hallintoneuvostossa. Suomen Akatemian Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen toimikunnan jäsen hän on ollut vuodesta 2010. Hän on myös Euroopan Tiedesäätiön pysyvän humanistisen komitean työvaliokunnan sekä Scientific Review -ryhmän jäsen. Vuoden 2013 alusta Sintonen nimitettiin Science European Humanistisen komitean (HUMAN) jäseneksi. Sintonen on Cambridgen yliopiston Clare Hall Collegen elinikäinen jäsen ja myös Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen.

 • Elina Lehtinen (hallituksen 2. varapuheenjohtaja)

  Elina Lehtinen  (s. 1965) on ollut hallituksen varajäsenenä vuodesta 2012.  Vuonna 2017 Lehtinen valittiin hallituksen varsinaiseksi jäseneksi ja toiseksi varapuheenjohtajaksi. Lehtinen työskentelee CMI:ssä (Crisis Management Initiative), jossa hän vetää järjestön viestintä- ja varain- hankintayksikköä. Lehtinen kuuluu myös CMI:n johtoryhmään. CMI on presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama konfliktien ehkäisy- ja ratkaisujärjestö.

  Lehtinen valmistui Sanoma Osakeyhtiön Toimittajakoulusta 1990 ja valtiotieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1993. Samana kesänä hän aloitti työt TV-toimittajana Yleisradiossa. Siellä hän työskenteli seitsemän vuotta mm. politiikan toimittajana ja oli perustamassa A-talk-ohjelmaa. Vuonna 2001 Elina Lehtinen muutti Yhdysvaltoihin, Bostoniin. Hän suoritti Harvardin Kennedy Schoolista toisen maisterin tutkinnon, MPA (Masters in Public Administration) vuonna 2007. Samana vuonna hän muutti Lähi-itään, Qatariin, jossa hän työskenteli viestintäkonsulttina Bell Pottingerilla. Lehtinen oli ensisijaisesti konsulttina Qatarin kehitys ja -suunnitteluvirastossa, joka tuotti Qatarin Kansallisen Vision 2030. Elina Lehtinen oli mukana vision työstämisessä ja julkaisemisessa sekä kehitti viraston ulkoista viestintää.

 • Liisa Välikangas

  Liisa Välikangas (s. 1961) on ollut säätiön hallituksen jäsen vuodesta 2009. Kauppatieteiden tohtori Välikangas on innovaatiojohtamisen professori Aalto-yliopistossa ja Hanken School of Economicsissa. Hänen tutkimusalueitaan ovat innovaatiot, strategiat ja globaali muutos. Ennen nykyistä tointansa professori Välikangas oli Woodside Instituten toimitusjohtaja ja tutkimusjohtaja. Välikankaan yhdessä tohtori Gary Hamelin kanssa vuonna 2002 perustama tutkimusinstituutti pyrki edistämään innovatiivisia johtamiskäytäntöjä.

  Viimeisen 15 vuoden aikana professori Välikangas on työskennellyt tutkijana ja konsulttina sekä tiedeyhteisöissä että yksityisellä puolella. Vuosina 1989–1992 hän työskenteli vanhempana tutkijana
  International Management Development Institutessa (IMD) Sveitsissä. Vuodesta 1992 vuoteen 1994 Välikangas opiskeli johtamista ja organisaatioiden muutokseen liittyviä teemoja Japanin Keio Graduate School of Businessissa. Seuraavana vuonna hän jatkoi organisaatioiden oppimiseen liittyvään väitöskirjan jälkeistä tutkimustyötään Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa.

  Vuosina 1996–1998 Välikangas työskenteli SRI International’s Business Intelligence Centerissä Kalifornian Menlo Parkissa, missä hänen työnkuvaansa innovaatioiden johtamisessa kuului tutkimuksen, opetuksen ja liikkeenjohdon käytäntöjen kehittäminen.

  Välikangas on kirjoittanut kirjan nimeltä The Resilient Organization (McGraw-Hill, 2010) ja Strateginen Ajautuminen (yhdessä Armi Temmeksen kanssa, WSOYPro, 2010). Välikangas on Tekesin johtokunnan jäsen sekä Suomen edustaja SCANCOR-tutkimusyhteisössä Stanfordin yliopistossa.

 • Jyrki Ali-Yrkkö

  Jyrki Ali-Yrkkö (s. 1969) on kuulunut säätiön hallitukseen vuodesta 2009. Ali-Yrkkö toimii Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimuspäällikkönä.

  Ali-Yrkkö aloitti uransa toimimalla ohjelmoijana ja ohjelmisto- suunnittelijana useissa pienyrityksissä. Myöhemmin hän aloitti opiskelut uudelleen ja ryhtyi lukemaan kansantaloustiedettä. Vuonna 2008 Ali-Yrkkö väitteli tohtoriksi Helsingin kauppakorkeakoulusta.

  Ali-Yrkön tutkimusteemat voidaan luokitella kolmen sateenvarjon alle: globalisaatioon ja sen vaikutuksiin, innovaatiopolitiikkaan ja Nokian rooliin Suomen kansantaloudessa. Tieteellisten julkaisu- sarjojen lisäksi Ali-Yrkön tutkimustuloksia ja haastatteluja on julkaistu laajasti myös kansainvälisessä lehdistössä mukaan lukien esimerkiksi Wall Street Journal, New York Times, Die Welt ja L’Express.

 • Ville Pernaa

  Ville Pernaa (s. 1974) valittiin säätiön hallitukseen vuonna 2014. Pernaa on Suomen Kuvalehden vastaava päätoimittaja vuodesta 2014 ja Kanava-lehden päätoimittaja vuodesta 2009.

  Koulutukseltaan Pernaa on valtiotieteiden tohtori. Hän on tutkinut mm. median ja politiikan suhteita, vaalien mediajulkisuutta, Ylen uutistoiminnan historiaa ja Suomen lähihistoriaa. Pernaa on poliittisen historian dosentti Turun yliopistossa ja journalistiikan dosentti Jyväskylän yliopistossa.

  Pernaa on työskennellyt Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajana, Ylen Uutisissa erikoistutkijana ja tutkijana eduskunnan historiahankkeessa.

 • Laura Saarikoski

  Laura Saarikoski (s. 1974) on toiminut säätiön hallituksessa vuodesta 2014.  Saarikoski on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

  Koulutukseltaan Saarikoski on yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta. Hän on myös opiskellut yhdysvaltain politiikkaa George Washington Universityssä Yhdysvalloissa vuosina 1998–2000. Vuosina 2011–2012 Saarikoski oli Helsingin Sanomain Säätiön toimittajastipendiaattina Oxfordin yliopiston yhteydessä sijaitsevassa Reuters Institute for the Study of Journalism -instituutissa.

  Saarikoski aloitti työskentelynsä Helsingin Sanomissa vuonna 1995, aluksi kaupunkitoimituksen toimittajana. Vuodet 1997–2001 hän toimi Helsingin Sanomien vakituisena avustajana Washingtonissa. Saarikoski on työskennellyt myös lehden politiikan toimittajana, sunnuntai-osaston esimiehenä ja Feature-toimituksen esimiehenä.

  Vuonna 2016 Laura Saarikoski kirjoitti yhdessä miehensä, toimittaja Saska Saarikosken, kanssa kirjan Trump – mies kuin Amerikka.

 • Teemu Luukka (varajäsen)

  Teemu Luukka (s. 1960) on toiminut hallituksen varajäsenenä vuodesta 2014. Luukka työskentelee Helsingin Sanomien politiikan ja talouden toimituksen toimittajana, seuranta-alueina työmarkkinat, metsäteollisuus ja media.

  Helsingin Sanomiin Luukka tuli vuonna 1988. Hän on toiminut uutispäällikkönä ja toimittajana taloustoimituksessa sekä toimittajana politiikan toimituksessa, kulttuuritoimituksessa ja sunnuntaitoimituksessa. Lehden ravintolakriitikkona hän on ollut vuodesta 2003. Vuodet 1985–1986 Luukka työskenteli New Yorkissa New Yorkin Uutisten toimittajana ja freelance-toimittajana.

  Teemu Luukka on opiskellut Helsingin yliopistossa kirjallisuutta ja tiedotusoppia ja suorittanut New York Universityssä useita kursseja taloudesta ja kansainvälisestä politiikasta.

  Teemu Luukka on Sanoman Henkilöstörahaston hallituksen jäsen. Vuosina 2009–2015 hän toimi rahaston hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi Luukka on Nuorsuomalaisen Sanomalehtimiesyhdistyksen johtokunnan jäsen.

 • Pirjo Hiidenmaa (varajäsen)

  Pirjo Hiidenmaa (s. 1959) on valittu hallituksen toiseksi varajäseneksi 2017.  Hiidenmaa toimii tietokirjallisuuden ja tietokirjoittamisen professorina Helsingin yliopistossa.

  Pirjo Hiidenmaan on valmistunut filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1986 pääaineena suomen kieli ja väitellyt tohtoriksi vuonna 1995.  Hänet nimitettiin vuonna 1997 Helsingin kauppakorkeakoulun soveltavan kielentutkimuksen dosentiksi ja vuonna 1998 Helsingin yliopiston suomen kielen dosentiksi.

  Hiidenmaa työskenteli vuosina 1981–1985 ja 1986–1987 Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) tutkimusapulaisena ja tutkijana. Vuosina 1985–1986 hän oli Suomen Lääkärilehden toimittaja ja 1987–1993 Suomen Pankin kielenhuoltaja. Vuosina 1993–2006 Hiidenmaa oli Kotuksen tutkija ja kielenhuolto-osaston eli Kielitoimiston johtaja.

  Vuosina 2006–2011 Hiidenmaa johti Suomen Akatemian Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen yksikköä. Joulukuussa 2011 hän siirtyi Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston johtajaksi ja syksyllä 2013 Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenian johtajaksi.

  Hiidenmaan keskeisiä tutkimuskohteita ovat olleet tietokirjallisuus, tiedeviestintä, tietokirjojen asema tiedonkulussa, tekstin- ja diskurssintutkimus sekä tekstien merkitys ja kontekstin analyysi.

Muu hallinto

Työvaliokunta

Työvaliokuntaan kuuluvat Kaius Niemi (pj), Matti Sintonen, Elina Lehtinen ja Ulla Koski.

Talousvaliokunta

Talousvaliokunnan puheenjohtajana toimii Nils Ittonen ja jäseninä ovat Matti Sintonen, Kaius Niemi, Elina Lehtinen ja Ulla Koski.

Tieteellinen toimikunta

Tieteellisen toimikunnan jäsenet ovat professori Colin Sparks Hong Kong Baptist Universitystä, pääsihteeri Pekka Aula, Suomalaisesta Tiedeakatemiasta ja professori Anu Koivunen, Tukholman yliopistosta.

Säätiön edustajina toimikunnassa ovat professori Matti Sintonen (puheenjohtaja), yliasiamies Ulla Koski.

Asiamiehet

Säätiön yliasiamiehenä toimii Ulla Koski ja asiamiehenä ja kehitysjohtajana Saila Linnahalme.

Historia

Historia

Helsingin Sanomain Säätiö syntyi joulukuussa 2005, kun Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiön ja Päivälehden arkistosäätiön hallitukset päättivät yhdistää säätiöt.

Sanoma Osakeyhtiön ja Lehtikuva Oy:n hallitukset perustivat Päivälehden arkistosäätiön 1984 ja Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiön vuotta myöhemmin 1985.

Päivälehden arkistosäätiön tehtävänä oli koota ja säilyttää Sanoma Osakeyhtiön (nykyisen Sanoma Oyj:n), sen edeltäjien ja perustajien toimintaan liittyvät asiakirja- ja valokuva-aineistot.

Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiön tehtävänä oli tukea korkeatasoista tutkimustoimintaa ja edistää sananvapauden toteutumista ja sen historian tutkimusta. Lisäksi se tuki kansanvalistus- ja kulttuuritoimintaa.

Vuosina 1990–2005 Helsingin Sanomain 100-vuotissäätiö jakoi apurahoja ja antoi lahjoituksia yhteensä     9 300 000 euroa. Apurahan saajia oli 589. Viime vuosina apurahat myönnettiin ulkomailla tehtävää väitöskirjatutkimusta ja väitöskirjan jälkeistä tutkimusta varten.

Jäsenyydet

Jäsenyydet

Muuta tietoa

Tilintarkastajat

Tilintarkastajina toimivat Samuli Perälä KHT sekä KHT Valtteri Helenius ja varatilintarkastajina Juha Tuomala KHT ja Jaana Salmi KHT.

Y-tunnus

Helsingin Sanomain Säätiö sr. 2066823-5.

Laskutusosoite

Ensijaisesti laskut pyydetään lähettämään sähköisesti.

Verkkolaskuosoite (OVT-tunnus) 003720668235, välittäjänä Basware Oyj.

Laskutusohje