Marraskuussa Päivälehden museossa on esillä vajaan kahden viikon ajan taidetta, jota ei ole juurikaan ollut julkisesti nähtävillä. Yhdeksän öljyvärimaalausta kuuluvat Helsingin Sanomain Säätiön taidekokoelmaan ja ne ovat aiemmin olleet Sanoman omistuksessa. Teokset ovat enimmäkseen 18001900-lukujen taitteesta, ajalta, jolloin suomalaisuutta rakennettiin niin taiteessa kuin sanomalehtien sivuilla.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: V. Dourdin, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Sigfrid August Keinänen, Oscar Kleineh, Helene Schjerfbeck, Venny Soldan-Brofeldt ja Maria Wiik.

Hurmaavat helmet on valikoitu otos säätiön taide- ja arvoesinekokoelmasta. Näyttely pyrkii avaamaan klassikkotaiteilijoiden vähemmän tunnettuihin teoksiin liittyviä kysymyksiä ja tarinoita niiden takaa.

Yksi esillä olevista teoksista on Helene Schjerfbeckin vahvan ekspressiivinen Suru, jonka valmistumisvuoden 1919 tiedetään olleen taiteilijalle itselleen raskas. Välittyykö teoksen esittämästä käpertyneestä hahmosta Schjerfbeckin oma ahdistus?

Näyttelyssä voi tutustua myös Tuonelan virran mieheen: Akseli Gallen-Kallela maalasi pienen ja intensiivisesti katsovan muotokuvan ilmeisesti mittavaa Jusélius-freskoprojektiaan varten. Kuka hän on ja miten hän liittyy Kalevalan maailmaan?

Näyttely on yleisölle avoinna 15.-26.11.2017 joka päivä klo 11-17 Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2-4. Näyttelyyn ja museoon on vapaa pääsy.

www.paivalehdenmuseo.fi