Kategoria: Tiedotteet

Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm on tunnettu sananvapauden ja sensuurin tutkija. Hänen väitöskirjansa aiheena olivat vuosina 1944-1946 kirjastoissa kielletyt kirjat. Ekholm on nostanut työssään esiin ilmaisunvapauden kysymyksiä ja puolustanut Kansalliskirjastoa, yhteisen muistimme paikkaa, Helsingin yliopiston vaikeassa taloustilanteessa rohkeasti.

Yksi 2000-luvun merkittävimmistä sananvapausaiheisista teoista on Suomessa ollut Tiellä sananvapauteen -verkkosivuston luominen ja julkistaminen. Sivusto on Helsingin Sanomain Säätiön rahoittama ja Kai Ekholmin johtaman laajan asiantuntijaryhmän rakentama kokonaisuus, joka tarjoaa ajantasaista, tutkittua tietoa suomalaisesta lainsäädännöstä, sensuurista ja sananvapauden tilasta 1900-luvun alusta nykypäivään saakka. Verkkosivusto on helppokäyttöinen, informatiivinen ja näyttävä.

Tiellä sananvapauteen -sivusto sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2017.

Kai Ekholmin johdolla Kansalliskirjasto teki vuonna 2017 merkittävän päätöksen ja avasi vuoden 1918 digitaaliset sanomalehtiarkistot tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden vapaaseen käyttöön jo ennen kuin sata vuotta lehtien julkaisuajankohdasta tuli täyteen. Perusteluna oli se, että sisällissodan kaltaista poikkeuksellisen tärkeää ajanjaksoa täytyy päästä tutkimaan hyvissä ajoin ja vapaasti.

Kansalliskirjaston digitaalisen lehtiarkiston käytettävyys ja avoimuus ovat lisänneet tutkimuksen vapautta ja tiedonsaannin rajoittamattomuutta. Nämä kaksi ovat tärkeitä tekijöitä vapaassa kansalaisyhteiskunnassa.

Suomen Penillä on kunnia luovuttaa ylikirjastonhoitaja Kai Ekholmille vuosittainen sananvapauspalkintonsa. Palkintona luovutetaan taiteilija Kaiju Haanpään teos Isfahan.Kaiju Haanpää lahjoitti teoksensa sananvapauspalkinnoksi. Haanpää on huhmarilainen taiteilija, joka on tunnettu vaikuttavista, värikkäistä tekstiilikollaaseistaan:  https://kaijuhaanpaa.com/

Suomen PEN:in sananvapauspalkinto on tunnustus sananvapauden puolesta ansioituneesti toimineelle henkilölle, yhdistykselle tai muulle toimijalle. Kai Ekholm on seitsemäs palkinnon saaja. Aiemmat palkitut ovat: Sunniva Drake (2017), Matti Suurpää (2016), Abdirahim Hussein (2015), Kimmo Oksanen (2014), Eva Neklyaeva (2013) ja Ville Ranta (2012).

Suomen PEN on vuonna 1928 perustettu kirjailijoiden kansainvälinen sananvapausjärjestö. Se on osa yli 100 maassa toimivaa Kansainvälistä PEN:iä (Pen International). Peruskirjansa mukaisesti PEN puolustaa ja edistää kirjallisuutta sekä taiteen- ja ilmaisunvapautta kaikkialla maailmassa.

Lue lisää

MediaMaanantai on säätiön keskustelusarja mediasta, journalismista ja sananvapaudesta. Tilaisuudet ovat maanantaisin klo 17-19 Päivälehden museolla, Ludviginkatu 2-4, Helsinki.  Tilaisuudet ovat avoimia kaikille. Tervetuloa!

KEVÄÄN 2018 TILAISUUDET

12.2. Urheilija mediassa

Itä-Suomen yliopiston liikuntakasvatuksen yliopisto-opettaja Annu Kaivosaari, Suomen Taitoluisteluliiton markkinointi- ja viestintäpäällikkö Mila Kajas, Ilta-Sanomien urheilu-toimituksen esimies Petri Lahti, Palloliiton varapuheenjohtaja Katri Mattsson ja tietokirjailija Kalle Virtapohja.

12.3. #MeToo!

Vapaa kirjoittaja Kaarina Hazard, Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaari ja Helsingin Sanomien päätoimittaja Antero Mukka.

16.4. Ammattina lifestyle

Blogisti Elsa Heiko, Tampereen yliopiston tutkijatohtori Katariina Mäkinen, blogisti Janne “naaG” Naakka ja toimittaja, kirjailija Mirva Saukkola.

14.5. Lukiolistoja ja koulushoppailua

Helsingin Sanomien toimittaja Marjukka Liiten ja Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan dosentti Jari Salminen.

Menneet tilaisuudet

22.1. Uutisvuosi 1918

Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Samu Nyström, Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen toimittaja Sami Sillanpää ja Teatteri Avoimien Ovien taiteellinen johtaja Heini Tola.

Tilaisuudessa julkistetaan Helsingin Sanomat 1918 -uutislehti.

Lue lisää

Helsingin Sanomain Säätiön hallitus myönsi vuoden viimeisessä kokouksessa 11.12.
447 200 euroa neljälle hankkeelle.

Suurin yksittäinen apuraha, 215 000 euroa, myönnettiin OTT Taina Pihlajarinteen johtamalle hankkeelle, jossa tutkitaan tekoälyjournalismin oikeudellisia kysymyksiä. Tutkimuksen tavoitteena on mm. tuottaa ratkaisuehdotuksia lainsäädäntötyöhön ja tarjota käytännön toimijoille oikeudellisia työkaluja sovellusten kehittämiseen. Tutkimuksen suorituspaikka on Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta. Kaksivuotinen hanke alkaa toukokuussa 2018.

Säätiö on valinnut myös vuoden 2018 toimittajastipendiaatit. Oxfordin yliopiston yhteydessä toimivaan Reuters-instituuttiin on valittu Aura Lindeberg Yleisradiosta, Berliinissä sijaitsevaan Freie Universitätiin freelance-toimittaja Mari Lukkari, Fudanin yliopistoon Shanghaihin Risto Salminen sanomalehti Karjalaisesta ja Tanskan Aarhusissa toimivaan Constructive Instituteen Silja Raunio Yleisradiosta. Lisäksi säätiö tekee yhteistyötä yhdysvaltalaisten USC Annenbergin ja Columbian yliopiston sekä World Press Instituten kanssa. Vastaanottavat tahot tekevät lopulliset valinnat säätiön suositusten pohjalta vuoden 2018 puolella. Kaikkiaan stipendiä haki 51 toimittajaa.

Helsingin Sanomain Säätiö on jakanut vuonna 2017 apurahoina ja stipendeinä yhteensä 1,6 miljoonaa euroa. Vuodeksi 2018 säätiö on varannut apurahoihin ja stipendeihin kaksi miljoonaa euroa.

Kaikki säätiön myöntämät apurahat osoitteessa http://www.hssaatio.fi/myonnetyt-apurahat/

Lisätietoja: yliasiamies Ulla Koski, 040 73 11 507; OTT Taina Pihlajarinne, 040 412 9050

 

 

Lue lisää

MediaMaanantai on säätiön keskustelusarja mediasta, journalismista ja sananvapaudesta. Tilaisuudet ovat maanantaisin klo 17-19 Päivälehden museolla, Ludviginkatu 2-4, Helsinki.  Tilaisuudet ovat avoimia kaikille. Tervetuloa!

SYKSYN 2017 TILAISUUDET

4.12. Ihana, ilkeä julkisuus

Me Naiset -lehden päätoimittaja Iina Artima-Kyrki, Suomen Kuvalehden mediakolumnisti Pasi Kivioja, stylisti Teuvo Loman ja yrittäjä, juontaja Lola Odusoga.

Menneet tilaisuudet

6.11. Kriitikon valta

Tampereen yliopiston dosentti Heikki Hellman, kirjailija Venla Hiidensalo, Helsingin Sanomien toimittaja Teemu Luukka ja Suomen Näyttelijäliiton puheenjohtaja Helena Ryti.

23.10. Kuvan totuus

Helsingin yliopiston tutkija Jukka Häkkinen, Helsingin Sanomien lehtikuvaaja Sami Kero, Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun professori Merja Salo ja valokuvaaja Kari Kuukka.

9.10. Ideasta uutiseksi

STT:n uutispäätoimittaja Minna Holopainen, Ylen journalististen standardien ja etiikan päällikkö Timo Huovinen, Ylioppilaslehden päätoimittaja Robert Sundman ja Helsingin Sanomien toimittaja Satu Vasantola.

11.9. Medialapsuus

Keskustelemassa Helsingin Sanomien Lasten uutisten tuottaja Fanny Fröman, lukiolainen Amanda Kelo, väitöskirjatutkija, pelikasvattaja Mikko Meriläinen ja Tampereen yliopiston tutkija Elina Noppari.

Lue lisää

Valokuvat: Ida Pimenoff

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo – salonkielämää Helsingissä ja Kuopiossa -näyttely Päivälehden museossa 8.11.2017–7.1.2018

Vapaus, rakkaus, tasa-arvo – Salonkielämää Helsingissä ja Kuopiossa -näyttely kuvaa 1800-luvun lopun kiehtovaa salonkikulttuuria sekä yhteiskunnallista keskustelua, jota ohjasivat naiset. Karismaattiset salonkirouvat, kirjailija Minna Canth ja kenraalitar Elisabeth Järnefelt, keräsivät ympärilleen niin aikakauden johtavat kirjailijat, taiteilijat, toimittajat ja poliitikot kuin intomieliset ylioppilaatkin. Canth ja Järnefelt vaikuttivat vahvasti myös Helsingin Sanomien edeltäjän, Päivälehden, perustamiseen.

Radikaalit ristipistot

Ompeluseura soveltuu myös vasta-alkajille. Tarjolla opastusta ja materiaaleja pieniin ristipistotöihin.

Lauantaina 6.1. (loppiainen) klo 15-17

Visti-pelituokiot

Mahdollisuus opetella Minna Canthin suosimaa historiallista korttipeliä vistiä. Visti on neljän hengen tikkipeli, joten alle neljän hengen tuokioissa tutustumme vistin sääntöihin ilman pelaamista.

Torstaina 28.12. klo 15-17


Päivälehden Museo (Ludviginkatu 2–4) on suljettuna 24.–26.12.2017 ja uudenvuodenpäivänä 1.1.2018. Muina päivinä museo on auki normaalisti joka päivä klo 11–17. Museon näyttelyihin ja tilaisuuksiin on vapaa pääsy.
www.paivalehdenmuseo.fi

Lue lisää

Marraskuussa Päivälehden museossa on esillä vajaan kahden viikon ajan taidetta, jota ei ole juurikaan ollut julkisesti nähtävillä. Yhdeksän öljyvärimaalausta kuuluvat Helsingin Sanomain Säätiön taidekokoelmaan ja ne ovat aiemmin olleet Sanoman omistuksessa. Teokset ovat enimmäkseen 18001900-lukujen taitteesta, ajalta, jolloin suomalaisuutta rakennettiin niin taiteessa kuin sanomalehtien sivuilla.

Näyttelyssä on esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: V. Dourdin, Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Sigfrid August Keinänen, Oscar Kleineh, Helene Schjerfbeck, Venny Soldan-Brofeldt ja Maria Wiik.

Hurmaavat helmet on valikoitu otos säätiön taide- ja arvoesinekokoelmasta. Näyttely pyrkii avaamaan klassikkotaiteilijoiden vähemmän tunnettuihin teoksiin liittyviä kysymyksiä ja tarinoita niiden takaa.

Yksi esillä olevista teoksista on Helene Schjerfbeckin vahvan ekspressiivinen Suru, jonka valmistumisvuoden 1919 tiedetään olleen taiteilijalle itselleen raskas. Välittyykö teoksen esittämästä käpertyneestä hahmosta Schjerfbeckin oma ahdistus?

Näyttelyssä voi tutustua myös Tuonelan virran mieheen: Akseli Gallen-Kallela maalasi pienen ja intensiivisesti katsovan muotokuvan ilmeisesti mittavaa Jusélius-freskoprojektiaan varten. Kuka hän on ja miten hän liittyy Kalevalan maailmaan?

Näyttely on yleisölle avoinna 15.-26.11.2017 joka päivä klo 11-17 Päivälehden museossa, Ludviginkatu 2-4. Näyttelyyn ja museoon on vapaa pääsy.

www.paivalehdenmuseo.fi

Lue lisää

Toimittajastipendien hakuaika on päättynyt. Hakemuksia tuli kaikkiaan 52 kappaletta ja suosituin kohde jo toisena perättäisenä vuotena oli Los Angelesin USC Annenberg. Päätökset stipendin saajista ja jatkoon pääsevistä tehdään marraskuun aikana.

Lue lisää

Päivälehden museolla etsitään viittä ihmeellistä aarretta ja samalla tutustutaan lasten oppikirjojen kuvitusten viehättävään maailmaan oppaan johdolla. Alle kouluikäisille lapsille suunnatuille toiminnallisille ja leikillisille kierroksille on vapaa pääsy. Viisi ihmeellistä aarretta -näyttely jatkuu lokakuun alkuun asti.

Lue lisää