Kategoria: Ajankohtaista

Vuoden toisessa MediaMaanantaissa 6.2. puhuttiin uskontojen käsittelystä mediassa. Kaksituntisessa keskustelussa olivat mukana islamin opettaja Suaad Onniselkä, Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja Jaakko Heinimäki, tutkija Johanna Sumiala ja toimittaja Katja Kuokkanen.

Jaakko Heinimäki totesi kirkon kustantaman lehden tekevän journalismia vähän samaan tapaan kuin poliittisten puolueiden lehtien, olevan kirkon asialla. Heinimäen mielestä uskontoja yhdistävä tekijöitä on enemmän kuin niitä erottavia. Hänellä olikin radikaali ehdotus: Suomeen kannattaisi perustaa kauppakeskusten tapaan toimiva Jumallandia, jossa ihmiset voisivat lähestyä samassa paikassa kaikkia maailman uskontoja edustavia tahoja.

Suomessa on noin 100 000 muslimia, muistutti Suaad Onniselkä. Jokainen heistä on yksilö eikä ”tyypillistä muslimia” ole. Myöskään joidenkin muslimien tekemien rikosten ei pitäisi leimata koko yhteisöä. Näin tuntuu usein käyvän, sanoi Onniselkä ja kertoi omista kokemuksistaan. Onniselkä kaipasi lisää hyviä, arkisia uutisia islamista.

Johanna Sumialan mielestä Suomen monikulttuuristuminen on suuri haaste paitsi medialle myös yhteiskuntatieteille ja erityisesti uskonnon roolia yhteiskunnassa tutkivalle uskontososiologialle.

Keskustelua johdatellut Helsingin Sanomien toimittaja Katja Kuokkanen kertoi, että uskonnosta tulee uutinen erityisesti silloin, kun aiheeseen liittyy rahaa ja vallankäyttöä. Esimerkkinä hän käytti Helsinkiin suunnitteilla olevaa suurmoskeijaa.

Lue lisää

Teksti: Ulla Koski | Kuvat: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiö järjesti maanantaina 30.1. avoimen seminaariin teemasta Totuudenjälkeinen aika. Seminaari liittyi säätiön aihepiiristä julistamaan suunnattuun hakuun. Päivälehden museolla pidetty iltapäiväseminaari kokosi yhteen lähes sata toimittajaa ja eri alojen tutkijaa keskustelemaan, verkottumaan ja ideoimaan tutkimushankkeita.

Seminaarin alussa kuultiin kolme näkökulmaa totuudenjälkeiseen aikaan. Toimittaja ja tutkija Johanna Vehkoo lähestyi aihetta kahdeksan kysymyksen muodossa. Hän kysyi mm. mitkä ovat ne keinot, joita voimme käyttää tarjotaksemme faktoja ihmisille, jotka eivät niitä halua kuulla ja mitkä ovat tehokkaimmat keinot vastustaa disinformaatiota.

Toimittaja ja tutkija Johanna Vehkoo

Kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéll Aalto-yliopistosta käytti puheenvuoron tekniikan ja turvallisuuden näkökulmista. Limnéll totesi, että digiympäristön vaikutusvaltaisimmat toimijat eivät tulevaisuudessa ole valtioita – jo nyt digitaalinen turvallisuus on Euroopan ulkopuolisten suuryritysten hallussa. Hän myös painotti etiikan nousevaa merkitystä alati kehittyvän teknologian aikana.

Professori Jarno Limnéll

Lähetystöneuvos, FT Petri Hakkarainen katsoi totuudenjälkeistä aikaa historian ja politiikan kautta. Hän pohti, onko maailmassa ja erityisesti politiikassa koskaan elettykään totuuden aikaa. Uutta tässä ajassa hänen mielestään on kuitenkin se, miten kevyesti valheista kiinni jäämiseen suhtaudutaan.

FT Petri Hakkarainen

Iltapäivä jatkui ryhmätöillä. Ryhmätöiden ensimmäisessä vaiheessa teeman lähestymiskulmiksi nousivat historia, teknologia, lähettäjä-vastaanottaja  -asetelma ja valta. Toisessa vaiheessa ryhmät jaettiin uudelleen ja keskustelua jatkettiin näiden aihepiirien parissa.

Seminaariväen tervetulleeksi toivottanut yliasiamies Ulla Koski kertoi haun tavoitteista ja hakuprosessista. Säätiön julistamassa Totuudenjälkeinen aika, sen ilmenemismuodot ja vastavoimat
-hankkeessa apurahoja myönnetään teeman käsittelemiseen tutkimuksellisesta, journalistisesta ja mediakriittisestä näkökulmasta. Haku jatkuu 5.3.2017 asti. Säätiö on varannut enintään 500 00 euroa hankkeiden toteuttamiseen.

Apurahaa haetaan sähköisen apurahajärjestelmän kautta.

Helsingin Sanomain Säätiö järjesti tilaisuuden yhdessä tiedeviestintätoimisto Kaskas Median kanssa.

Lue lisää

Teksti: Pekka Anttonen | Kuvat: Joonas Ahlava

MediaMaanantai-keskustelusarjan vuoden ensimmäisessä tapahtumassa 23.1.2017 oli aiheena Levoton vuosi 2017 Helsingissä. Tilaisuuteen oli saapunut täysi sali kuulijoita. Tilaisuuden avasi Päivälehden arkiston johtaja Pekka Anttonen. Museon tuottaja Päivi Lehtovirta esitteli Helsingin Sanomien uutisista kootun HS Uutisvuosi 1917 -lehden. Lehteä on jaossa sekä Päivälehden arkiston tutkijasalissa että Päivälehden museon tiskillä.

Helsingin Sanomien toimittaja ja tietokirjailija Kimmo Oksanen vertaili vuoden 1917 uutisointia tämän päivän Helsingin Sanomien uutisointiin. Sekä vuoden 1917 että 2017 lehdistä löytyi paljolti samoja teemoja mm. leipäjonoista ja erilaisista levottomuuksista.

Tietokirjailija, everstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen käsitteli puheenvuorossaan levotonta Helsinkiä maailmansodan viimeisinä vuosina. Kaupungissa oli kymmeniä tuhansia venäläisiä sotilaita ja talvella 1917 satoja venäläisiä sota-aluksia. Kaupunkia linnoitettiin saksalaisten hyökkäyksen varalta. Tsaarinvallan kaatuminen maaliskuussa 1917 nostatti vallankumoushenkeä niin venäläisissä sotilaissa kuin kaupunkilaisissakin. Venäläiset sotilaat surmasivat toista sataa korkeaa upseeriaan. Pula oli kaikesta ja kaupungissa nähtiin nälkää yleisesti. Sotasensuuri hankaloitti uutisointia niin Helsingin Sanomissa kuin muissakin lehdissä.

Professori Laura Kolbe esitteli Jussi Tuomisen (1879–1963), joka oli paitsi suutari myös työväenliikkeen aktiivi: puhuja, raittiusmies, itseoppinut kirjoittaja 1900-luvun alkuvuosista lähtien. Vuonna 1917 Tuominen valittiin Helsingin Työväenjärjestöjen eduskunnan puheenjohtajaksi, jossa tehtävässä hän oli kaupungin virkamiesten kanssa yrittämässä etsiä ratkaisua kaupunkilaisten ankaraan ruokapulaan ja suoranaiseen nälänhätään.  Myös työttömyystalvena 1917 Tuominen oli luomassa järjestelmää, jolla pahimmassa pulassa olevia henkilöitä voitiin avustaa taloudellisesti. Kansalaissodan aikana hän oli käytännössä Punaisen Helsingin kaupunginjohtaja. Myöhemmin Tuominen toimi lihakauppiaana Helsingissä ja vaikutti työväenliikkeen kulttuurihankkeissa.

Tilaisuuden lopussa käytiin vilkasta keskustelua, johon myös yleisö osallistui.

Helsingin Sanomien toimittaja ja tietokirjailija Kimmo Oksanen aloitti tilaisuuden vertailemalla vuoden 1917 uutisointia tämän päivän Helsingin Sanomien uutisointiin.
Tietokirjailija, everstiluutnantti evp Jarmo Nieminen käsitteli puheenvuorossaan levotonta Helsinkiä maailmansodan viimeisinä vuosina.
Professori Laura Kolbe.
Lue lisää

Teksti: Ulla Koski | Kuvat: Ida Pimenoff

Tänään perjantaina 2.12. tulee kuluneeksi tasan 250 vuotta maailman ensimmäisen painovapausasetuksen voimaan tulosta.

Torstaina Päivälehden museolla järjestettiin juhlavuoden päätösseminaari. Iltapäivän aikana käytiin vilkas keskustelu painovapauden perinnöstä, voimassa olevasta julkisuuslaista ja sen noudattamisesta sekä avoimuuskulttuurista digiaikana.

Seminaarin avannut hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand Anders Chydenius -säätiöstä iloitsi siitä, että Suomen ja Ruotsin lisäksi juhlavuotta on vietetty eri puolilla maailmaa.

Toukokuussa Helsingissä järjestetty World Press Freedom Day oli juhlavuoden suurin tapahtuma. Finlandia-talolle kokoontui lähes tuhat median- ja sananvapauden puolestapuhujaa, totesi Björkstrand.

Tilaisuudessa järjestettyyn paneelikeskusteluun osallistuivat kansanedustajat Timo Harakka (sdp) ja Jyrki Kasvi (vihr) sekä toimittajat Minna Knus-Galan (Yle) ja Esa Mäkinen (HS). Puheenjohtajana toimi Antti Poikola Open Knowledge Finlandista.

Seminaarin alussa presidentti Tarja Haloselle luovutettiin Anders Chydeniuksen  koottujen teosten viisiosaisen sarjan viimeinen osa. Tieteellisesti editoitu ja kommentoitu kokoelmateoshanke sai alkunsa presidentti Halosen aloitteesta vuonna 2003.  Toimitustyön ovat toteuttaneet tutkijat Pertti Hyttinen ja Maren Jonasson Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.

Tilaisuuden päättänyt Helsingin Sanomain Säätiön hallituksen puheenjohtaja Kaius Niemi oli huolissaan suomalaisesta sivistyksestä. Hän kaipasi lisää medialukutaitoa, jotta osaisimme tunnistaa valemediat ja niiden välittämät epätotuudet. Opillisen sivistyksen lisäksi Niemi  peräänkuulutti meiltä kaikilta sydämensivistystä.

Helsingin Sanomain Säätiön ja Anders Chydenius -säätiön järjestämään seminaariin osallistui 60 median, yliopistojen ja valtionhallinnon edustajaa.

Lisätietoa Anders Chydeniuksesta, painovapaudesta ja juhlavuoden tapahtumista osoitteessa: http://www.painovapaus250.fi/painovapaus-250-vuotta

Kuvassa Esa Mäkinen, Jyrki Kasvi ja Timo Harakka.
Kuvassa Esa Mäkinen, Jyrki Kasvi ja Timo Harakka.
Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand, Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, presidentti Tarja Halonen, Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila sekä tutkijat Maren Jonasson ja Pertti Hyttinen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.
Anders Chydenius -säätiön hallituksen puheenjohtaja Gustav Björkstrand, Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, presidentti Tarja Halonen, Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattila sekä tutkijat Maren Jonasson ja Pertti Hyttinen Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta.

Lue lisää

Teksti: Ulla Koski | Kuvat: Ida Pimenoff

Helsingin Sanomain Säätiön järjestämässä järjestyksessä seitsemännessä MediaMaanantai-illassa keskusteltiin kuvan vapaudesta. Onko Suomessa vielä aiheita, joita ei kuvissa saa esittää?

Onko kuvaa vaikeampi ymmärtää kuin sanaa? Miksi Posti ei julkaissut tilaamaansa sananvapauspostimerkkisarjaa?

Illan keskustelijoina olivat kuvittaja Ville Tietäväinen, kirjailija, graafinen suunnittelija Matti Remes Postin Taidetoimikunnasta ja toimittaja Ville Hänninen.

Illan keskeisenä aiheena oli Postin Ville Tietäväiseltä tilaaman ja hyväksymän sananvapausaiheisen postimerkkisarjan julkaisematta jättäminen. Kun postimerkit oli esitelty julkisuudessa ennen painamista, merkkien aiheet, erityisesti maahanmuutto, nostattivat kohun sosiaalisessa mediassa ja eräillä keskustelufoorumeilla. Posti perui lopulta päätöksensä eikä julkaissut postimerkkejä. Tietäväisen mukaan kyse oli sensuurista.

Matti Remes puolusti Postin päätöstä. Hänen mielestään kyseessä ei ollut kuvien sensuroinnista. Päätöksen takana oli Remeksen mukaan Postin näkemys, että sarjan julkaiseminen olisi lisännyt vastakkainasettelua ja tukenut maahanmuuton vastustajia. Tällaista viestiä Posti ei halunnut lähettää.

Keskustelijat kaipasivat lehtiin lisää pilapiirroksia, muitakin kuin poliittisia pilapiirroksia. Lehtien lukijoiden toivottiin myös vaativan kuvilta lisää – ainakin yhtä paljon kuin he vaativat tekstiltä.

Suosittu MediaMaanantai-sarja jatkuu keväällä 2017.

Keskustelemassa Ville Tietäväinen, Matti Remes ja Ville Hänninen.
Keskustelemassa Ville Tietäväinen, Matti Remes ja Ville Hänninen.

Lue lisää

TAPAHTUMAT

Mikä on Julkisen sanan neuvoston rooli.

Valokuvat ja videot: Ida Pimenoff

Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula johdatteli illan keskustelua.
Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula johdatteli illan keskustelua.
Elina Grundström, Paula Paloranta ja Matias Turkkila.
Elina Grundström, Paula Paloranta ja Matias Turkkila.

MediaMaanantai-keskustelusarjan kuudennessa illassa keskusteltiin Julkisen sanan neuvostosta: mitä se tekee, keitä siihen kuuluu, mitä neuvoston langettava päätös tarkoittaa – ja miksi kaikki mediat eivät halua neuvostoon kuulua?

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström aloitti illan kertomalla neuvoston työstä ja toimintatavoista.

Hän kertoi mm. että neuvostolle tulevien kanteluiden määrä on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina.

Nyt neuvostoon tulee noin 40 kantelua kuukaudessa, joista käsittelyyn päätyy vajaat 10. Lähes puolet käsittelyyn tulevista saa neuvostolta langettavan päätöksen. ”Kun media sääntelee itse itseään, ei valtiolla ole kiusausta säädellä mediaa”, sanoi Grundström.

Paula Paloranta, Julkisen sanan neuvoston yleisöä edustava jäsen, pohti neuvoston tekemiä päätöksiä mm. ihmisarvon ja lasten suojelun näkökulmasta. Lisäksi hän esitteli muutamia neuvoston langettavan päätöksen saaneita juttuja.

Illan kolmas keskustelija oli Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Matias Turkkila. Lehti ei kuulu Julkisen sanan neuvostoon. Neuvostoon kuulumattomuutta Turkkila perusteli sillä, että hänen mukaansa puoluelehti ei edusta riippumatonta mediaa eikä hän itse ole vapaa journalisti. Turkkila kuitenkin myönsi JSN:n ohjeissa olevan paljon hyvää.

Illan keskustelua johdatteli viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuomo Yli-Huttula.

Lue lisää

TAPAHTUMAT

MediaMaanantaissa 24.10. keskusteltiin sukupuolen merkityksestä toimittajan työssä.

Valokuvat: Ida Pimenoff

Tutkija Reetta Hänninen.
Tutkija Reetta Hänninen.
Helsingin Sanomien päätoimittaja Päivi Anttikoski.
Helsingin Sanomien päätoimittaja Päivi Anttikoski.
MTV:n toimittaja Janne Hopsu veti keskustelua.
MTV:n toimittaja Janne Hopsu veti keskustelua.

Maanantaina 24.10.2016  Helsingin Sanomain Säätiön MediaMaanantaissa keskusteltiin sukupuolesta ja journalismista. Milloin naiset tulivat toimituksiin? Vaikuttaako sukupuoli journalismin sisältöön? Miten lasikattoja rikotaan? Ovatko miehet katoamassa alalta?

Helsingin yliopiston tutkija Reetta Hänninen kertoi ensimmäisistä suomalaisista naistoimittajista sekä heidän seuraajistaan, nykypäivän näkökulmaa edusti Helsingin Sanomien päätoimittaja Päivi Anttikoski. Keskustelun vetäjänä toimi MTV:n toimittaja Janne Hopsu.

****

Seuraava tilaisuus järjestetään maanantaina 7.11. Tällöin kirjailijat Maarit Tyrkkö, Terhi Rannela ja Tiina Raevaara keskustelevat faktan ja fiktion suhteesta sekä kirjailijan vapaudesta ja vastuusta. Tilaisuus järjestetään yhdessä Suomalaisen Kirjallisuusseuran arkiston kanssa.

Lue lisää

TAPAHTUMAT

Päivälehden museolla 20.10. kuultiin kuinka tehdään menestyneitä mediainnovaatioita.

Valokuvat ja videot: Ida Pimenoff

Uutisraivaajan koordinaattori Tanja Aitamurto kertoi, mistä kilpailussa on kyse ja kuinka siinä voi menestyä.
Uutisraivaajan koordinaattori Tanja Aitamurto kertoi, mistä kilpailussa on kyse ja kuinka siinä voi menestyä.
Mari Vaara kertoi, miten Kuka-verkosto pyrkii lisäämään median moniäänisyyttä.
Mari Vaara kertoi, miten Kuka-verkosto pyrkii lisäämään median moniäänisyyttä.
Juhani Mykkänen kertoi, miten luodaan menestyksekkäitä innovaatioita.
Juhani Mykkänen kertoo Päivälehden museolla, miten luodaan menestyksekkäitä innovaatioita.

Päivälehden museolla pidettiin torstaina 20.10. tilaisuus Uutisraivaaja-kilpailuun liittyen. Woltin perustajajäsen, kehitysjohtaja Juhani Mykkänen kertoi startup-maailmasta. Hänen mielestään tärkeintä on ajoitus ja hyvä tiimi, pelkkä idea ei riitä.

Uutisraivaaja-innovaatiokilpailun voittajat asiantuntijahaku Kuka ja interaktiivisia datavisualisaatioita rakentava Lucify kertoivat mediainnovaatioiden tekemisestä. Tilaisuuden juonsi Uutisraivaajan koordinaattori Tanja Aitamurto.

Uutisraivaaja-kilpailun haku päättyy 17.1. 2017. Lisätietoa ja hakulomake löytvät: uutisraivaaja.fi

Lue lisää

Säätiöpäivää 1.10. vietettiin iloisissa tunnelmissa Suvilahdessa.

Voimamies Alfons (näyttelijä Eero Enqvist ) ja Suvilahden yleisöä.
Voimamies Alfons (näyttelijä Eero Enqvist ) ja Suvilahden yleisöä.
Säätiöpäivän ohjelmaa.
Säätiöpäivän ohjelmaa.
Voimamies Alfons ja ensimmäisen viestin vastaanottajat.
Voimamies Alfons ja ohjelmanumerona rikkinäinen puhelin.

Kaikkien suomalaisten säätiöiden yhteistä Säätiöpäivää vietettiin lauantaina 1.10.2016 Suvilahden Generaattorisalissa. Tänä vuonna teemana oli sirkus, ja vauhdikkaassa menossa oli mukana 900 kävijää. Ohjelmassa oli sirkusesityksiä, satuja, temppurata ja paljon muuta toimintaa erityisesti lapsiperheille.

Helsingin Sanomain Säätiö esitteli tapahtumassa toimintaansa ja lisäksi säätiö tarjosi ohjelmanumerona voimamies Alfonsin, joka etsi kadotettua mainettaan puskaradion avulla.

Lue lisää

Toimittajastipendien hakuaika päättyy 23.10.2016.

Valokuvat ja videot: Ida Pimenoff
Youtube-video: Marjut Tervola

Jo yli 100 suomalaistoimittajaa on opiskellut ulkomaisissa huippuyliopistoissa Helsingin Sanomain Säätiön tukemana. Stipendit on tarkoitettu uransa keskivaiheilla oleville toimittajille. Stipendit myönnetään jatko-opintoihin Kiinassa, Britanniassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Venäjällä.

Hakuaika on alkanut ja päättyy 23.10. klo 23.59.

Toimittajastipendiä haetaan sähköisen apurahajärjestelmän kautta: https://www.apurahat.net/hssaatio/

Lisää tietoa koulutusohjelmista: http://www.hssaatio.fi/toimittajastipendit/

Infotilaisuus uusille hakijoille järjestettiin torstaina 6.10. Päivälehden museossa. Paikalla oli kolmisenkymmentä stipendeistä kiinnostunutta toimittajaa.

Yliasiamies Ulla Koski kertoi stipendiohjelmista ja painotti hyvän ja selkeän hakemuksen merkitystä. Hän kehoitti hakijoita myös tutustumaan etukäteen yliopistojen tarjontaan.

Jussi Niemeläinen kertoi videon välityksellä WPI-ohjelmasta ja Marjut Tervola välitti omat terveisensä suoraan New Yorkista. Hän opiskelee Columbia Journalism Schoolissa Master of Art-ohjelmassa lukuvuoden 2016 – 2017.

Paikalla oli lisäksi jo maailmalta palanneita stipendiaatteja kertomassa kokemuksistaan ja antamassa vinkkejä uusille hakijoille. Lähes kaikki lukuvuoden 2015 – 2016 stipendiaatit olivat paikalla ja heistä esiintyivät: Antti Järvi (Fudan, ks. video), Anne Moilanen (Oxford, ks. video), Arja Paananen ( Pietari, ks. video), Tuija Pallaste (USC Annenberg), Riikka Suominen (Columbian Tutkivan journalismin kesäkurssi) ja Meri Valkama (Berliini, ks. video).

 

Lue lisää